Bilakah anda mengumumkan kehamilan anda?

Voice your Opinion
Sebaik sahaja saya tahu
Selepas 12 minggu
Lain-lain (Sila Komen)

1577 respon

43 Balas

sy dah 2x keguguran. jd pregnant kli ni nk senyap² je. mak sy n suami je tahu. adik brdk, keluarga mertua semua sy tak bgtau sbb xnk kecoh². lgpun mse sy gugur kli ke 2 tu kuarga mertua seolah² salahkan sy😭. sy gugur bln 5 hrtu. sejak dr tu sy belum balik lg umah mertua sbb skrg pun sy tgh pjj dgn suami. skrg sy pregnant lg bru nk msuk 3 bulan. hrp² sy dan kandungan saya sihat² je. teringin sgt nk ada zuriat sendiri dh hmpir 4 thn tunggu. tlg doakan utk sy ye..❤️

2y ago

Aamiin ya rabbal alamin

senyap je tpi sya lahir bby 26w. cuma tu la, gf abg sya mulut puaka canang satu family. sya memg taknak bgitau sbb anak masih dlm nicu. nasibla emosi sya stabil & org asyik ckp nnti sya meroyan sbb anak dlm nicu, tak pun. sya bykkan dekat diri dgn Allah memg nangis je sebulan dua masa pun berlalu alhamdulillah smpai skrg sya semakin ok. mak,mak mertua & suami kekuatan saya. nnti dh klua anak sya dri nicu pun mls nk bgitau la, dh ada mulut puaka bgitau kan? so biarla.

2y ago

26 awak dh beranak awal sbb apa yaa

masa saya dlu yg tw 1st husband.. dia paling excited.. lepas dh beberapa minggu tu baru bgtw mil dan mak... tp tu pn dorang mmg dh tw katanya even xbgtw sbb faktor fizikal kita lain..hehe..bak kata mak org tua lebih dulu makan garam😅...tgk lain yo tu pregnant la tu🙈🤭✌🏻mungkin ketara nampak kembang nya ketika itu🤭🤭hehe

memula family and kenalan rapat je, tapi dsebabkan masuk ward, pastu pakai baju pink, operate appendix, and perlukan doa dari org ramai jugak, maka, ramai jugak yg dah tahu… semoga baik baik je buat sy dan kandungan…. kandungan baru 4bulan… operate masa bulan lepas, october… 🥺

sy tak nak bgtau family mertua, sebab ada kakak ipar toksik..dulu mase sy pregnant yy pertama, n keguguran..mcm2 dia ckp..tapi anak2 dia semua suke dekat saya..dilanyaknye saya mcm sy ni sebaya diorg..haha..jadi, no choice, suami sy terus bgtau yg sy pregnant mase 8week..😂

Sbbkn 2kali pnh keguguran, jd kali ni pregnant mmg sy diamkn smpai sy 12mggu br buka buku pink & doc sahkn melalui scan baru sy share berita sy pregnant. Tp itupn sy hnya share pd family & family mertua sj. Xde sebarkn pd org lain melainkn org tu kwn rapat sy.

untuk anak pertama; seminggu lepas positive, saya bagitahu kenalan rapat je. yang lain tu cuma tahu gitu-gitu je saya bagi hint kat igstory 🤭 anak yang kedua; saya bagitahu yang betul-betul rapat je. kawan rapat dalam 8 orang & family saya je yang tahu.

Taktau nak bgtau macam mana. Haha. Mostly yg terdekat family mmg dah tau masa 13w. kawan2 mana yg teka je tau.. mana yg tak tanya sebenarnya boleh agak sbb bdan berisi sikit. tp sbb dorang tak tanya.. so biar je la.. huhu

untuk anak 1st and only setakat ni, saya beritahu keluarga dan kawan terdekat after 12 weeks. Jika akan datang ada rezeki mengandung lagi anak ke-2, saya cadang tak nak bagitau sesiapa sampai bersalin.

saya umumkan masa kandungan dh 3bulan lebih..taknak ckap awal2 sbb tkut stress 😂 tkut nnti bnyk sbut tu tk bleh ni tk bleh.. taknak stress2 so taknak awal bgthu krna ada mnjga seseorg dlam rahim