Kenali Simptom Sciolosis Dalam Kalangan Kanak-Kanak!

Tulang belakang bengkok atau ‘Scoliosis’ merupakan kondisi yang kebiasaannya berlaku dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. Jika penyakit ini tidak dikesan dengan lebih awal, ianya akan menyebabkan kesan yang lebih serius. Malahan, ianya juga boleh mendatangkan pelbagai komplikasi yang teruk untuk jangka masa yang panjang. ‘Scoliosis’ merupakan penyakit atau kondisi di mana tulang belakang seseorang itu bengkok ke kiri atau ke kanan. Malahan bukan sahaja ia membengkok ke tepi, tetapi tulang belakang tersebut juga akan berputar pada paksi vertikalnya. ‘Scoliosis’ lebih kerap berlaku dalam kalangan wanita iaitu sebanyak 2 peratus berbanding lelaki hanya 0.5 peratus. Jom kenali simptom-simptom scoliosis bersama! *NOTA : LIKE & IKUT POST INI sebagai rujukan masa hadapan.

Kenali Simptom Sciolosis Dalam Kalangan Kanak-Kanak!
3 Balas

sy ada byk patient scoliosis..kebanyakannya perempuan dan bole dikatakan dlm 50 ada 2 lelaki..

3y ago

Terima kasih puan kerana berkongsi. Nampaknya kita perlu memberi lebih lagi pendedehan berkaitan dengan penyakit ini

bookmarked 👍🏿

👍🏻👍🏻