colic

Tolong saya..baby saya tak sampai 20 hari lagi tapi mcm ada simtom colic/kembung..asyik nangis je..nangis mcm sakit sgt..boleh ke baby mkn ubat ye..klinik yg bg..tp baby kecik sgt lagi?

6 Balas

Mmy sya cucu kembung.dia just gosok perut n belakang guna minyak kayu putih..letak sikit...gosok lama..nnt bby senda x pun kentut. Klu ada ubat doc bg..safe utk bby.blh bg...tp try dulu gosok perut n belakang

5y ago

Ok nanti saya cuba cari myk kayu putih tu..terima kasih ye

Sama mcm bby saya mula2 slalu nangis sbb perut kembung ..kaka ipar letak minyak yuyee asik kentut je hari😂mengalahkn daddy dia pula tu hehe

Anak sy kembung hri tu then mak sy tuam dgn jintan hitam n urut pkai minyak telon. 2 jam lpas tu baby kentut n perut dia lega tdo nyenyak...

Saya bagi gripe water, boleh cari di pharmacy (ini untuk kembung) tapi ada juga ubat colic. Tapi apa pun tanya doctor dulu ya

Baby sy stop kembung teruk bila sy stop minum air dr penapis air.. Any brand xelok utk baby rupanye...

5y ago

Maybe ada perut baby yg boleh tahan.. Tp bila sy baca2 ttg pemakann baby.. Mmg ada yg menyatakn air dr penapis air ni actually xelok utk baby... Baby kena minum yg boiled... Alhamdllh sejak sy stop minum air dr penapis.. Anak ok sgt... Kembung still ada.. Tp dia xmenangis mcm merah padam muka.. Nangis sikit2 je...

Bagi gripe water sis...mmg ssuai utk bby kmbung perut...sy dlu bg gripe water je...