FIRSTMOM PUASA

tolong jangan judge . saya ada gdm dan gastrik , memang waktu tanya nurse x digalakkan puasa , tapi kalau nak try puasa boleh . kalau rasa tak larat baru bukak , tapi sekarang ni bukan sebab ibu yang tak larat , tapi sebab baby saya mengerasss je , check jantung okay . persoalann nya kat sini , kalau baby mengeras tu tanda dia lapar ke atau macam mana ye , ada berpengalaman macam saya tak ??? baby gerak je tapi x kuat lah 😀 ( 6 bulan preg) ( EDIT ) selepas berbuka ) alhamdulillah boleh jgk puasa harini , thnkyou ibu2 kongsi pengalaman . Harap esok pun Oklah puasa , saya setiap sejam cek jantung baby , jantung 145 , gerak2 jgk lah walaupun x kuat , dah lepas makan ni seronok pulak dia main2 dalam perut 🤣🤣 .

16 Balas

hrini sy pon try puasa.. pg mula kpla rsa mcm rngn nk mlyng2... smpai pkol 1 da strt rsa jntung lju.. mgigil bdn.. trus g dpur mnum air ptih...

Saya pun ada gdm. Gdm on ubat. Tapi dah nak bersalin. Doc xbg puasa. Tadi pun baby kurang aktif xmakan 4jam. Lpas makan elok dia menendang😂

Baby mengeras 6m normal. Probably false contractions. Kalau risau keadaan baby boleh buka puasa. Tp kena bayar fidyah dan ganti.

Dh try puasa tdi tp kul 2 ptg cmtu baby asyik mengeras je smpai rse sakit perut dgn pinggang ni. Last2 buka jgk.

boleh sy thu mne beli untuk cek jantung baby ye

2mo ago

dr imelda kata lbh kurang mksudnya mcm beli saje2 blh, sbb risau kita salah cek ingat jantung baby dah rupenye bunyi lain

Try mkn and minum yg sejuk”sis