FIRSTMOM PUASA

tolong jangan judge . saya ada gdm dan gastrik , memang waktu tanya nurse x digalakkan puasa , tapi kalau nak try puasa boleh . kalau rasa tak larat baru bukak , tapi sekarang ni bukan sebab ibu yang tak larat , tapi sebab baby saya mengerasss je , check jantung okay . persoalann nya kat sini , kalau baby mengeras tu tanda dia lapar ke atau macam mana ye , ada berpengalaman macam saya tak ??? baby gerak je tapi x kuat lah 😀 ( 6 bulan preg) ( EDIT ) selepas berbuka ) alhamdulillah boleh jgk puasa harini , thnkyou ibu2 kongsi pengalaman . Harap esok pun Oklah puasa , saya setiap sejam cek jantung baby , jantung 145 , gerak2 jgk lah walaupun x kuat , dah lepas makan ni seronok pulak dia main2 dalam perut 🤣🤣 .

16 Balas

Kalau sy, mmg tak larat atau pergerakan baby tak okay mmg terus buka puasa. Kte risau jd apa2 kat baby. Sbb sy tnye nurse, nurse pesan mcm tu. Kte pregnant jgn paksa diri puasa kalau tak boleh. Puasa boleh ganti nanti. Apa2 berkenaan puasa ganti utk ibu mengandung atau menyusu boleh tanya ustaz ustazah yg arif utk confirm. Ad perlu ganti puasa sahaja, ada perlu ganti dan bayar fidyah. Bergantung pada situasi. Harap membantu. Selamat berpuasa 🥰

2mo ago

Sama2. Sy pun puasa tahun lepas pregnant 6 month jugak. 🥰

mcm sya ada gdm dan anemia plus gastrik.. alhamdulillah boleh puasa hari nie..baby pulak mcm excited bleh puasa aktif betul hri nie..lepas berbuka tadi pun duk gerak2 lgi..sya dah 6 bulan..moga urusan kita semua dipermudahkan sepanjang ramadhan nie..cuma tdi dekat nak berbuka dya bru rsa nk muntah dan pening..lepas berbuka okay balik..

2mo ago

sama lah nk hidang mknn td baru rasa pening .. mujur sempat berbuka , x pitam dulu 😂

yg sy faham dr belajar & sy pegang, kita kena puasa dulu, TP BOLEH BERBUKA bila org pregnant ni sbb tak larat. yg ni kena qada' nanti. sbb baby. yg ni kena qada' dan bayar fidyah. tak salah utk berbuka puan islam tu mudah tp jgn kita ambil mudah.., berbuka means puasa dulu bkn tk puasa terus dr awal

2mo ago

Ya betul. I ada GDM masa pregnant dulu. I puasa. Cuma ponteng 4 hari je sbb hypo and tak larat. Kena cuba dulu. Kalau baby and ibu ada masalah tu lain cerita.

yang mengeras tu perut ke baby? kalau perut, maybe just mild contractions, sebab kurang air kut. selagi baby gerak okay, and sis pun okay dengan perut mengeras tu, boleh teruskan je. kalau risau, boleh je berbuka. nanti malam cuba banyakkan minum air, esok cuba puasa semula tengok mcm mana.

sya hri ni cuba try puasa 1 hari tpi disbliknyaaa bby sya mcm mngrs bila dlm kuk 3 mcm tu sya risauuu so sya buka lahh..minum air suamm sjaaa utk pastikann dia bergerakk ....alhmdulillah bila sya minumm bby sya active balikk mmng sahlah bby sya lapar ..pdhall mkan dh shurrr😅😅

2mo ago

kan sya bru 28 week sis...tdi btul2 senakk rsa bilaa mngrass tuuu😭

Baby mengeras bukan sebab lapar. Awak dah masuk 6m. Normal je baby mengeras. Follow as per nurse punya advice. Kalau larat buat, tak larat, nnti ganti and bayar fidyah. Kalau berpuasa and tak larat, rasa loya and memudaratkan, then jangan puasa.

2mo ago

awak Dr ke? tahu mengeras tu boleh jadi tanda dehydration, boleh jadi juga blood flow ke uterus berkurang?

Tahun lepas pun saya preg 6m time bulan puasa, 3 hari tak larat puasa tu pun dah hujung² bulan camtu sebab baby mengeras, pastu saya nak pitam. Lagipun degup jantung saya laju dari yg normal beat preg women. So saya terpaksa berbuka.

1mo ago

Saya lepas dari tu masuk hosp 2 kali sebab nadi memang laju je. Dekat kk pun asyik sangkut je😅😅

saya pun puasa tadi start tengahari perut dan mengeras sakit jam 5 tu lagi kuat sakit mengeras suami kata buka puasa je minum air terus hilang mengeras na sakit sikit

saya dpt buat sparuh hari je..tiba2 kepala bepusing sgt2..trus telan ubat dan minum air byk2..smpi bbuka bpusing xhilang..harap besok dpt tahan lbih lama bpuasa..

Kes sy, sama mcm awk..mmg doc xsuggest nk puasa.takut hypo.kita hypo, baby kat dalam apatah lagi..kalau nk puasa jgk makesure betul2 pantau gerak baby.. jgn paksa..

2mo ago

sy pun sama takleh tak makan jadi hypo. harini bertahan smpai kul 3 je. cubaan berpuasa di minggu ke 35 😆