HB LOW 9.8 😭

Tolong bagi tips naikkan hb !!! First Qaa buka buku pink check 11.8 lepastu drop 10.8 and now 9.8 🥺🥺 anak pertama ni

45 Balas

Saya awal trimester hb ok. Masuk pertengahan trimester kedua mula menurun 9.6 camtu. Gigih makan segala benda yang disarankan tuk naikkan hb. Ubat pun tak pernah skip.Dari obimin tukar ke maltofer pastu tukar ke iberet pun masih tak jalan.Siap makan dengan perahan limau kasturi seperti yang nurse sarankan. Jadual pemakan saya susun atur cantik. Buah jambu batu, bayam, brokoli, hati ayam, hati lembu, kerang, ikan cencaru, semua benda yang elok untuk tambah darah saya telan hadap setiap hari. Coklat, kafein, susu saya stop supaya tak ganggu hb. Tapi tulah, hb tetap drop sampai masuk 30w saya redha je kena drip ubat.And now tunggu lagi 2 minggu pulak baru pergi checkup balik.Harap² ada la perubahan lepas drip aritu.

2y ago

Alhamdulillah..lpas drip ubat hb naik skit 10.7 mcm tu..lega la skit mata ni memandang wlopun still xcpai tahap yg disarankan..bby pun mbesar dgn sihat

saya sejak awal hb dari 12 drop ke 10.4. sekarg dh 34 week,.lps2 tu saya amik keputusn stop mkn ubat iberat tu...iktiar hari2 mkn yg ada telur,bayam,kcg panjang,hati ayam,air kelapa,lemon,jambu batu..alhmdulillah baru2 ni hb naik balik 🤲...harap2 akn terus naik...iberat zincoper semua tu buat selera saya terbantut,asyik mual pening nk muntah je...selain teruskn berdoa mintak perlindungan bantuan dari Allah...inshaa Allah dgn izinNYA semua akn baik2..aamiin

2y ago

Semua tu saya makan kecuali hati hmm tpi ubat tak stop laa sebab dh dapat ubat yg dalam capsule tu warna merah harap-2 naik laa hb tak putus jugak doa Alhamdullillah laa size baby pon ok tak kecil and saya pon takda nak pitam ke apa cuma tu laa doctor risau takod jantung saya yg penad laa kurang darah

Kalau tak boleh telan zincofer atau iberet try ambil maltofer. Saya makan maltofer dgn air oren sunquick tanpa gula. Alhamdulillah hb dari 10.2 naik sampai 12.1.. jarakkan 2-4jam pengambilan ubat tambah darah dgn susu, coklat, teh, kopi. Inshaa Allah penyerapan iron lebih baik nanti. Saya ambil maltofer 2 biji sehari atas nasihat doktor. Sis boleh try ambil sebiji sehari dahulu then nanti consult dgn doktor.

amalkan iron rich diet. Tiap2 hari kena ada menu iron rich. contoh: hari ni lunch ada lauk daging bakar. esok dinner ada kerang. lusa lunch ada ikan cencaru dan seterusnya. Setiap kali lps lunch & dinner, mkn buah tinggi vitamin C; jambu batu, berries dll. Vitamin C bantu proses serapan zat besi dlm darah. BIG NO to caffein: kopi, teh & koko. All the best.

2y ago

TQ sis !!!

kena minum smua ubat yg nurse kasi.. saya mula2 bklinik hb ok.. lps tu nurse bagi ubat.. sya jarang2 minum.. masa check up bulan seterusnya hb sya drop .. trus nurse tnya ada minum ubat yg dikasi ka tiada😂 saya ckp kadang2😂 lps dari hari tu.. sya minum ubat yg dikasi tu tiap hari.. masa check up baru2 ni hb sya dah normal balik👍👍👍 dan sya amalkan susu HL marigold tu

Awak kes mcm sy sis.. mula2 buka 14.9..pastu turun2.. last 11..misi start bg zincofer mkn selang sehari ngan obimin.. tp zincofer tu kuat sgt.. mkn je mcm alahan.. 2 mggu je mkn.. tp tu pun 6 biji je xtahan sgt.. bile check hb naik semula jdi 12.3 tu pun sy mkn kurma. sayur2.. minum air fresh peel juice ke ape tu.. tawakal semua.. alhamdulillah naik jgk. susu jgn tggal.. boleh try sis

2y ago

makan kerang pun boleh sis.. bayam.. sayur2 hijau.. hati ayam.. daging ke.. air barli kosong ke..

Minum jus delima sis. Tapi jangan ambil hari hari & jangan ambil secara pekat. Saya selalu minum 2 sudu jus delima & 500ml air masak (goncang). Kalau masih masam takboleh telan, minum dengan air sejuk peti (bukan ais). Minum sekali selang 3 hari. Alhamdulillah setakat ni dah 7months hb cantik, tak pernah rendah dari 12. Kurangkan caffeine juga.

say skrg 36week.. Alhamdulillah sepanjang pregnant hb sy tak pernah turun.. maintain 12.5 keatas.. sy cuma byk kan makan sayur bayam, kekacang, mnum susu kambing kurma, yang penting jgn ambil kafien spt kopi & teh.. juga coklat.. kena byk faham tntang pemakanan yg mngandungi zat besi..

2y ago

@Nur Edahalina, boleh setakat secawan 200ml sehari.

same dengan saya .. awal2 cantik pastu jdi mnurun mcm tu .. doktor bgtahu elakkan teh ,kopi (brcafein) skg nie amalkn minyk klapa dara daura jer, mkn buah guava tu next checkup xthu mcm mne lagi. mudahan2 naik balik hb💆

2y ago

@atiqah riduwan ha'ah .. yang peliknye sblum preggy sy x minat minum caffein2 nie . sejak preggy la start slalu nk minum😅 semoge dipermudahkan urusan kite smue

Ntah la….saya mkn mcm biasa je….kuat mkn choc…minum coffe….ok je hb….kencing manis pun x sangkut…..ikut badan masing2 la kot…mmng jenis hb cepat turun…so awak kene la mkn benda2 berkhasiat je…….tgk google senang….