Hb low

Ada siapa tahu macam mana nak naikkan hb sebab masa mula buka buku 11.5 naik 11.8 pastu turun 10.8 then turun lagi tinggai 10.0. sekarang hb 10.8 tapi nurse cakap kena bagi naik 11.0 something sebelum 36weeks. now sy 31weeks. anybody can help me ?

31 Balas

Mcm2 care dah sy buat mkn jmbu, hati, bayam doc suruh mkn 2 biji iron dan siap upgrade ubat beso gile apetah nmenye.. Teruk gile rase besi tetap rendah hb.. Lepas tu Sy mkn iberet trus naik 12 beli kt farmasi ..sblm ni xpenah2 dpt 12 la nk dpt 11 pon sush.. Iberet ni xde Sgt rase besi, semua cukup dlm tu vitamin dlln.. Cube la.. Mne tahu sesuai

Bby smkin mmbsr jd thap hb kte low..sy try jus mamamariami kt fb..dlm jus tu ada delima n kurma ajwa..sy jugak amek kurma secara gnjil alhmdulillah hb ok..sy xmnum susu tepung mse mgndug mmg xbolh nk telan..jd sy cuma mnum susu hl coklat je..

Mungkin boleh cuba ambil kumpulan 2 dan kumpulan 3 tu.. Haritu saya ada terdengar juga ada sorg ibu ni dia makan oat waktu pagi. Pastu bila check, hb dia naik. Mgkin boleh cuba. Ubat pun jangan lupa makan..

Saya hb turun 7.0 and baru dpt injection moscofer 6 hari berturut inject kt punggung.Skrg dh msuk dua hri. Ubat kaler hitam gitu. So klauu hb dh turun 7 htihti la mmng doc tk bg ubat dh dia cucuk je .

Cara pemakanan ubt vitamin drpd doc tu sebaiknya mkn time perut kosong dgn air jus lemon atau limau utk penyerapan lbh baik. Sy mkn berserta pati delima.. alhamdulillah so far dr 11 naik 12.4.

5y ago

Sis mkn pati delime apa ye?

nurse slalu pesan , mkn jambu batu , orange , buah delima , buah betik . mkn sayur hijau .. err bnyk lagi dia suh mkn yg berkhasiat . jambu batu especially, utk HB kita . hehe 😁😁

Sama la sy sis hb asyik trun..skrg 10.2..asal checkup 2mggu skali msti trun..terima kasih guys yg bnyk bg tips mknn2..kne paksa diri mkn syur n mkn2 tmbh drh..hope bertahan la..

makan kurma. saya dari 11.6 turun 8.6. then makan maltofer 3 biji sehari atas arahan doc. and kurma. alhamdulillah sekarang dah 9.5 naik sikit. janji naik jangan tak naik langsung.

mkn jmbu batu. syur2 hjau pn ok. elak mnum susu 2 jm slps mkn utama. amik msa kudap2 ke. n elakkn dr amik kfein. kopi teh cklt elak smua. cz itu pn ble jdi punca hb susah nk naik.

Sy pn hb pnh jatuh 10..pstu cuba tukar corak pemakanan.. Lebihkan ambil sayur hijau n lauk.. Pil iron pn sy ambil 2 bj sehari.. Alhamdulillah hb dh normal 12 ke ats..

5y ago

Ha ah yg wrna coklat tu.. Sbb hb sy susah naik so nurse kk soh mkn 2 bj skali gus. Alhamdulillah hb cntik je lps tu.