TIPS TINGKATKAN SELERA MAKAN ANAK

Tips naikkan selera makan anak . . 1. Jangan skip breakfast 2. Beri anak minum 30 minit sebelum waktu makan 3. Beri makan setiap 2-3 jam. Sikit tapi kerap 4. Tukarkan snek kepada makanan sihat dan seimbang seperti sandwich, toddible brown rice flakes, toddible fruitbites. 5. Sapu peanut butter pada roti dan biskut anak 6. Kurangkan pengambilan susu tak melebihi 36 oz sehari 7. Hidangkan makanan pada saiz hidangan yang kecil 8. Elakkan makanan yang mempunyai bau yang kuat macam ikan kering, budu, belacan 9. Kurangkan makanan berminyak.. Kalau letak minyak dalam makanan setitik dua dah memadai. Kalau terlebih anak makin tak selera. 10. Galakkan anak bermain dan bersukan 11. Sejukkan suhu di rumah. Jangan bagi rumah kita panas dan bahang. Tak mesti guna aircond, langsir yg bagus mampu turunkan suhu 12. Beri anak air limau dan madu sebab mampu rangsang pencernaan dan buat anak lapar 13. Elakkan topik tegang ketika waktu makan sebab tu orang tua tak bagi bergaduh depan rezeki 14. Buat food jurnal untuk anak. Dari situ tau anak suka apa, tak suka apa, allergik apa 15. Amalkan bagi buah dan desserts selepas makan. Dah cuba kat atas? InsyaAllah anak kembali selera tanpa perlu bagi supplements ya!

1 Balas

yg last skali tu, mkn buah tu seeloknya bg selepas atau sebelum makan ek?

5y ago

Kalau baby buah sebagai snack..antara mkan tgahari dengan dinner