Tak selera makan

Hai ibu2. Ni 2nd baby. Saya 7 week. Saya tadak selera nak makan nasi dan lauk2... Risau kandungan sy sebab sy tak dpt nk makan dengan betul.. Perut sangat lapar tapi bila dah nak makan jadi rasa mual.... Saya hnya mampu minum susu kambing +milo sahaja setiap hari 😭tapi waktu baby girl first saya tak dak alahan begini.Makan pun lalu 😢

19 Balas

Normal 🤭. Sy 3x preg, 3x jg rsa mcm tuu. Pregnancy journey xsama tiap kndungn, sy first girl,2nd and now ni boy. Smua sma sy rsa mual teruk.. tp gnti pmakanan tu mcm sy sy mkn mihun gorengg dn buahh2 mcm tembikai, jmbu btu. X lh mkn mcm org biasa tu hbis sepiring ye, kdg 6-7suap dh ckup. 😂nti mkn lg. “KUANTITI SEDIKIT , TAPI KERAP”. Mmg ending akn munth jg klw sy lh, tp sabo je lhh..sy ad ambi ubt Veloxin kurg sikit munth2 tu. 😇😇 yg pntg jgn x mkn lgsung

awak kena paksa makan sb takut baby awak kecik...macam saya anak 2nd ni memang kurang selera makan,saya layankan tak makan..masa scan 15 weeks doktor kata baby kecik semua bawah graf..sekarang saya dah 36 weeks baby still kecik tak sesuai dgn usia kandungan tapi air ketuban Alhamdulillah still ok lagi. So minggu² saya kena jumpa pakar sb nak pantau perkembangan baby...doakan saya ye moga dipermudahkan

Makan buah buahan sis. Jambu batu best utk early pregnancy ni. Mcm sy pon semua xbole masuk. Sy makan buah dulu then br dtg selera. Tp kena tengok jugak tekak sis tu kan huhu. Tabah ye, kdg apa yg tergerak kat hati tula yg kita nak makan. Mcm sy aritu nak sgt mkn tosei padahal sy xleh makan tosei mesti pening. Time preggy mkn elokkk pulak. Take care sis

9mo ago

Sama2. Semoga sis sihat2 ye. Take care

sama sis.. saya ank first boy makan kemain lg. alahan pun takde. langsung takde..yg scond ni bru 13w alahan dari 4w sampai skg on off. makan mmg taklalu. tp saya ratah juga lauk2. lpstu suka manis2 coklat la gula2 la. hb pun start low dah. check up td turun 11. saya mmg ada msalah msa ank first. yg kdua ni awal2 dah atas pagar 😔

saya pun 7 weeks. dah start lapar yg teruk. sama la dah mula juga rasa x nak makan nasi.. kdg lapar sgt.. mmg amek nasi juga paksa.. tp kalau makan lebih die jadi mual nk terkeluar balik.. padahal x la bnyk mana pun nasi tu. jadi makan sikit2.. banyak ganti dgn roti..

sy pun alami perkara yg sama. nasi memang x lalu nak makan. paksa makan sikit 3 suap je. sy tukar pada bihun, roti, biskut, buah epal. lapar tu usah kata, sejam sekali terasa lapar, tp nak makan x de selera. x mkn muntah angin. kena paksa makan biarpun 3 suap. 🥺

9mo ago

Betul.. Sy pun paksa diri jugak.

saya alahan truk ,muntah2 mkn nasi n lauk xde rasa nk mkn sbb mual jee .smpai masuk air doc bg ubt tahan muntah .. Sye xleh nk mkn nsi ..tp sye mkn mee2 buah2 jee oky sikit bole lh masuk kt tekak ni 😂

makanan ni awak kena try and error. tak boleh makan nasi cuba makan mee ke, roti ke, bihun ke, buah ke, kekacang ke, western food ke. makan dlm kuantiti sikit tapi makan kerap.

9mo ago

sama2😊

sama la kite...,sy skrg 9week,buah2 ke blh trima.hri2 mkn buah haha.sama ng pregnt sulung dlu.hdup ng buah je smp 3 bln haha.ok je bby siht hehe

Makan selain dari nasi.. Kena alas perut jugak sbb kalau x makan lagi perut senang masuk angin, lagi cpt rasa nak mual, nak muntah..

9mo ago

Tanpa nama : kalau bole makan on time, mkn lambat senang nak msuk angin, mmg rasa mual.. Mkn sikit2 asalkan jgn bg perut kosong..😊