Asslm mommy ii semua,sy nk bg thu pedapat ii mommy,vitamin ape yg bagus untuk nk cepat kan hamil..

Tip cepat hamil

12 Balas

wa'alaikumussalam. maaf puan tp sy nak ckp sikit yg puan kena ubah pemikiran/mindset "cepat/lambat" hamil ni. sbb pertamanya mmg bergantung rezeki Allah lah kan. selain usaha kita. takda jalan shortcut utk cepatkan suatu benda. semua kena melalui proses2 yg ada, naik turun pasang surut tu normal dlm kehidupan. kedua, usaha kita utk hamil ni bergantung pada diri kita. dgn gaya hidup kita, pemakanan, kesihatan diri & suami. semua ni faktor2 penting dlm menghasilkan sperma & ovum yg sihat. kalau suami merokok, kena kurangkan/berhenti. kalau berat badan berlebihan, kena kurangkan & jalani gaya hidup sihat (bersenam, makan makanan berkhasiat etc). ketiga, jika dah lebih setahun kahwin & sebelum ni mmg takda merancang apa2, dah boleh survey & ke klinik pakar sakit puan. boleh juga ke klinik kesihatan & minta surat rujukan ke pakar O&G di hospital. disana nanti doktor akan scan & buat test kesuburan utk puan & suami. jika perlu, doktor pakar akan beri ubat utk lancarkan hormon & sbgnya. vitamin/jus/jamu yg ada di pasaran ni kebanyakan nya tipu helah penjual utk laku kan produk mereka. marketing hebat, sedangkan takda kajian pakar ttg keberkesanan nya. kalau puan nak cuba, terpulang. tapi haruslah juga rujuk kpd yg pakar ttg masalah kita & cuba cari jalan penyelesaian. harap membantu😊

1y ago

setuju cakap puan lily ❤️

Hi salam semua! Sy nak share beberapa tips sepanjang sy ttc.. (MINUMAN) *jus delima(beli di kedai arab) minum 1 sudu dan bancuh untuk 1 cawan setiap hari .. (AMALAN ZIKR &DOA) *dengar ruqyah promil di YouTube (daeng ngoyo) *selepas solat ..ambil ibu jari letakkan di lelangit mulut dan selawat 3x ,kemudian letakkn ibu jari tadi di rahim dan baca surah al-ikhlas.Sampai ayat yulad..ulang 10x dan habiskan bacaan surah tersebut..(sy jumpa tips ni di tiktok) https://vt.tiktok.com/ZSRSb9Xqe/ *Selawat dan istigfar sebanyak yg boleh setiap hari *doakan untuk ttc yg lain"Ya Allah,kurniakan la zuriat yg terbaik untuk ku dan para pejuang ttc yg lain "..kalau nmpk pasangan lain berdua,doakn pasangan tersebut.. insha'Allah doa tersebut akan berbalik pada awk💖 (POSITION) *untuk position bersama sy kerapkan position dxxxgy dan selepas selesai bersama minta suami usap perut sambil selawat Saya doakn semoga dipermudahkan segala urusan kalian semua untuk menjadi seorang ibu ..jangan putus asa..jwb soalan mkcik onion dgn tenang ,jangan stress dan yg paling penting sentiasa doa,ikhtiar ,tawakal🤰 #semogamembantu

Acid folid penting. Tak kesah brand apa janji makan acid folid. Lepastu sy amalkan makan kurma boleh suburkan rahim kita, minum air jus delima, selalu think positif . Waktu solat pulak sujud terakhir tu sy sujud lama sambil doa semoga Allah kurniakan malaikat kecil di dalam rahim saya. Kita hanya mampu merancang tapi Allah lah sebaik baik lebih mengetahui. Akan smpai masa rezeki sis inshaallah 🤲🏻❤️

Sy cuma makan folic acid je. Lps abes period buat opk setiap hari smpai jumpa wktu subur. Dpt je wktu subur, terus bersama, lps tu tunggu sampai lewat period. Alhamdulilah lps setahun 6 bulan , Allah bg rezeki. Nak consume pape sblm tu, g klinik buat test kesuburan dlu. Kdg kita makan itu ini, pdhal benda tu tak elok pun. Pape pun dptkan pendangan dr yang lebih pakar ❤️

just ni pendapat sya .. first check sis dan suami dulu tgk kesihatan masing2 .. then tgk pada period .. if regular lagi bgs .. and paling penting consume folid acid .. folid acid ada byk jenis/brand .. ikut kemampuan masing2 .. jgn slalu sgt makan fastfood .. paling penting sabar dan doa😊doa byk2 dgn Allah mudahan diberi rezeki zuriat ..

sy obesiti dan period irregular... sy consume mega ratu dri bonda rozita.. alhamdulillah botol kedua lekat dh baby... skrg dh 8 minggu.. cek opk stiap hri utk tau waktu subur.. utk suami pon kna guna ubat subur n pekatkan sperma... insha allah..

folic acid bukan ubat subur. tapi persediaan untuk baby kalau pregnant. bagus untuk amalkan dari sebelum pregnant. kalau ada ig follow drsallehakhalid. dia doctor kesuburan. banyak tips dekat situ.

basically jaga makan, jaga kesihatan mental dan fizikal. avoid stress. tips lain boleh refer doc. maybe akan dpt lebih info dari yg lebih pakar.

Sy pcos. Jd sy amalkan ni. -jaga pemakanan cut processed sugar -folic acid -vitamin D -ubiquinol -buah kurma shari 3 biji

acid folic.sy makan Appeton..makan 3bulan sebelum rancang pregnant. alhamdulillah sy skg dh 6bulan.🤲