Menderita Bau Jiran Masak

Tiap kali terbau jiran masak, tiap kali tu la sy muntah.. Kdg2 bau dia melekat dlm rumah. Tp husband ckp xde pun dia bau apa2... Sensitif betul hidung ni sejak pregnant...

21 Balas

Lbh kurang sy. Sy xblh bau tumis bwg putih.setiap kali jiran masak guna bwg putih sy terpaksa menahan. Kdg kala muntah dibuatnya.suami sy mcm suami awk juga katanya xde bau pelik pun. Hurmmm sy faham sy je bau busuk. Bertabah lah utk diri sendiri.

Betul..sy dh lama tak masak. Pastu time blk keja baru smpai depan gate bau jiran goreng ikan tak sempat bukak gate dah muntah depan pintu.. Fobia sy nk ke kedai makan yg x ada open air.. Sebab memang tak boleh langsung bau tumisan ni..

Sama la.. tak boleh bau tumis nasi mendidih bau minyak dipanaskan..huuuu..rasa mual..bau kari pun tak boleh..muntah jadinya Hidung jadi terlalu sensitif.. Tengok gambo makanan pun boleh kembang tekak jadinya 😅

4y ago

Bertabah lah kite ye..💪😁

sy cmtu jgak..kalau hidu bau jiran masak mmg sy ttup smua tingkap,langsir,pintu..suami ckp xde bau pun..tp sy hidu bau tu mcm dorg msk kat dlm rumah sy pulak..kalau lambat tutup tingkap,mmg muntah la jwb ny..

5y ago

haha.. sya mmahami.. bsabar la..

Sama ✋🏻 masa 3 bulan pertama pregnat, saya takda selera makan langsung, bau nasi tengah tanak pun muntah, bau apa2 makanan pun muntah. Dah la tengah puasa masa tu 😆 Sabar je la.

Siannye sis..sy xleh bau longkak uma...msty muntah..stiap kali g kt dapur je muntah..sbb longkak blkg dapur...smpai 3 bulan dduk situ.terus pindah..xtahan😂😂

Hahah samaaaa..sy jadi time weeks 7-10.sampai Sy keluar group page masakan kt fb group cod makanan kt wassup sebab bila tengok makanan memang kembangg tekak.

Dasyatnya masing2 😂 sy takde alahan langsung dekat bau or masakan. So boleh masak dan makan sesuka hati heee mujur berat tak naik banyak 🤣

Sama la sy. Sekarang ni jangan kata bau masakan, tertengok video masakan atau terbayang org memasak pun dah mula kembang tekak.

5y ago

Maryam Yap : Samaaa. Pastu rasa bersalah kat suami sbb penat2 dia belikan, kita tak makan.

sama la sy pon, siap stanby spray glade tu.. klu bau masak masuk rumah sy cpt2 spray.. xleh tahan la bau nye dgn kepala2 pening