GBS keputihan

ternampak posting ni lalu kat fyp tiktok. terus anxiety risau semua ada. kita dh la ada GBS keputihan pun banyak. sape la yg g buat video ni. buat orang takut je. doa yg baik2 dah la hmm.

GBS keputihan
23 Balas

saya dulu GBS +ve juga. lepas dapat result tu, hari2 keluar posting baby meninggal dlm perut la, baby meninggal sbb GBS la. tapi nurse & doc just pesan jaga kebersihan, nanti dekat nak bersalin, kena on antibiotic. kita pregnant kena sentiasa think +ve. skrg anak sy 1thn 10bln & sy tgh pregnant ke 2. potensi GBS tu dtg balik, ada. cuma, kena extra jaga hygiene & keep on alert psl keputihan. jgn lupa inform nurse sejak awal kehamilan. uninstall je tiktok tu kalau dh sampai kacau kesihatan mental

Saya tak nampak posting ni as saje2 utk takutkan org tp creator post for awareness. Kalau seram jgn tengok. Perhaps dia sendiri pun sedih dgn kematian baby, ingat ada masa ke dia berniat nk takut2 kan org lain? Ramai mommies yg ada discharge tp tak check pun so kira nak remind them. Dr. Imelda Balchin pun pernah post re GBS ni mentioning about the possible risks, so takkan la kita nk ckp beliau saje takut2kan org jugak?

kurgkan tgok benda2 mcmni sis , sbb nnti boleh buat kta overthinking dgn benda2 yg tak betul . Better bertanya kpd doktor , sbb diaorg lebih pakar & berilmu . Situasi kita blm tentu sama dgn org lain .. Sy dulu sblm bersalin pn keluar keputihan & terus diorang insert ubat & bgi makan antibiotik terus ok dh , baby pn lahir dgn selamat . Yg pnting masa mengandung kena sentiasa jaga kebersihan dkt bahagian kemaluan .

Saya pun masa mengandung ada GBS , alhamdulillah selamat melahirkan walaupun emergency czer . Baby on antibiotics tapi InsyaaAllah semua berlaku ada hikmah. Masa saya mengandung ayah kritikal sakit dan meninggal , saya tak rasa badan stress tapi advice saya Allah sebaik2 pengatur , saya memang macam2 diuji masa saya mengandung tapi bila saya ingat balik sekarang saya nampak hikmah semuanya.

kita takleh kawal org, tp kita blh kawal kita, bila dah tahu kesan2 gbs kan kita lebih berhati2 berjaga2 la.. pastu time pregnant ni & lepas bersalin nanti, sila jauhkan diri dari media sosial ye, tak perlu baca kalau tahu diri kita tu mudah terpengaruh. doktor sendiri pesan ni kat mcmni saya dulu.

1mo ago

setuju.. 1 video kena la ada cerita dia, kalau sekadar "guys saya ada gbs doakan saya dan anak saya ye", then org yg tengok pn sekadar gitu2 je la.. or tunjuk video "anak meninggal" then takde apa la kan? normal la org meninggal apa semua.. so viewer la kena bijak.. lagi2 kalau dapat video sampah

sis masa saya pregnant yg first tu, saya ada gbs. memang gatal2 n keputihan warna hijau n ada bau. ape yg buat smpai skrg ni, saya pakai pantyliner. n kerap tukar. bila ade keputihan saya tukar pantyliner. bila dah abis buang air kecil or besar, saya akan lap tmpt private tu smpai kering. lagi 1 saya cuci private saya dgn air suam + garam. dah xde gatal2 dah. minum air kosong byk2 sis

saya pun positive gbs juga, jangan risau lah sis, sekarang ubatan dan teknologi hospital dah modern. anak saya sihat je takde masalah, key dia asalkan sebelum bersalin on antibiotic dulu (ambil masa 3 jam untuk berkesan). bacteria keputihan kat bawah tu akan neutral jadi selamat untuk baby lalu kalau bersalin normal.

Nobody is at fault. Maybe dia hanya nak beri awareness sbb ramai sgt org tiada awareness on the danger and risk of GBS. Maybe dia post shj sbb dia x pandai edit panjang2, tulis panjang, x pandai edit cantik2. Always talk to your nurse / gynea yg incharge of you ya. InsyAllah semua okay ☺️

saya dulu gbs +ve juga. masa bersalin tu dr inject antibiotics dlu iv unasyn. dia masuk dalam iv kt tangan tp rasa kt tekak hahaha. alhamdulillah bersalin normal baby lahir ok xaffected. tp mmg dah buat swab amik sample semua la kan? dr terus on ubat x masa pregnant? semoga dipermudahkan

sy pon ada keputihan. amik smple and yes gbs positve. lepas amik smple dia bagi ubat insert. pastu takde dah. keputihan mai pon bila jalan atau buat keje byak. tpi tak gatal. tak rasa apa pon. sbbkan tak gatal. so takde ubat apa2 lah. kita pon risau jugak. semoga baik2 je lah kat baby..