GBS @ tanda nak bersalin ?

Saya nk tnya ibu² yg ada pengalaman dgn gbs. Mcm mna tanda² yg keputihan itu gbs ya? Saya skrg 39w 4d dan tunggu masa nk bersalin je. Tapi bangun pg td perasan ada lendir ketul warna hijau mcm kahak tu. Perasan jgk dlm dkt² nk bersalin ni rajin ada lendir tu. Saya tak sure la itu tanda nk bersalin @ itu mmg keputihan gbs. Lendir tu tak bau busuk pun, faraj saya pun tak gatal². Kalau gbs saya betul² risau laa takot effect baby nnti. Please Share ye apa yg ibu² tahu pasal ni. Tq ☺️#seriusnanya #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

4 Balas

nak detect gbs+ awak kena buat swab keputihan. xboleh dr pandangan mata awak tengok keputihan bertukar warna awak terus assume gbs+. kalau nk result cpt boleh test dkt klinik swasta awak dah pergi klinik ka bila lendir hijau tu keluar. kenapa awak biar. if benda tu abnormal sepatotnya awak kena terus ke hospital / klinik. sbb condition awak bila2 masa boleh bersalin. tanda tu boleh jadi baby dh berak dlm rahim awak. if baby dh berak dlm rahim awak bahaya tau x. boleh jadi gbs+. boleh jadi jangkitan kuman. by the way sy gbs+. bila dh dpt result gbs+ just inform doctor dkt hospital yg awak ada gbs+. utk doctor on antibiotik before awak bersalin. doctor akan pantau baby dlm masa 48j selepas bersalin. if xdak pape baby boleh je discharge. baby sy haritu kena pantau 48j sj. sbb doctor xdn on antibiotik dkt sy. air ketuban pecah dulu masa tengah tunggu nk masok labour room

1y ago

kt tmpt sye rm90.. rsult dpt dlm 3 hri..

ambik gmbar pastu prgi hospital tunjuk kat dr. adik ipar saya haritu keluar lendir wrna tu juga and terus gi hospital sampai sana terus ceaser sebab baby dh berak kat dalam... so prgi je kat hospital lgipun due dh dekat tu

klu nak tw gbs ke x, memg kne wat swab test je kt bwh tu.. xde cre lain.. x bley bgantung pd warna kputihan semate2 sbb ade sesetengah org kputihan warna hijau tp bkn gbs ..

Mucus plug?