Positive GBS 1st trimester

Pregnant 7 weeks & buat gbs test kat swasta haritu sebab saya ada spotting on & off masa 6 weeks dan keputihan yg agak banyak tapi tak gatal. Alhamdulillah makan duphaston, spotting dah stop. Harap seterusnya pun macamtu, tapi doctor detect gbs pulak. Skrg doc bagi ubat antibiotic untuk seminggu & pantau keputihan tu mcm mana. Saya dah 2 kali misscarriage, doc suspect mungkin one of the reason saya misscariage sebelum ni sebab gbs. Ada ke mommies kat sini yg ada experience gbs+? Any tips tak untuk kurangkan keputihan?

1 Balas

boleh kurangkan makanan manis. banyakkan minum air masak. boleh amalkan minum air barli. setiap hari pun boleh, nak jimat rebus barli sendiri dgn daun pandan, dan nt bancuh dengan madu atau gula batu sikit kalau nk buat minum