Masalah keputihan teruk

Ada tak kat sini yg 3rd trimester keputihan truk ,,hmm dh ambik sample bebas gbs tp hari² keputihan truk knp ye saya sorg je ke yg mcm ni risaunya dh la anak sulung lahir 26 minggu sbb pramatang

8 Balas

Pengalaman sy, sentiasa pastikan bahagian ‘tu’ kering, lepas buang air bilas bersih dengan air dan lap dengan tisu. Masa kat rumah tak perlu pakai seluar dalam atau seluar yang ketat. Bagi dia pengudaraan yang baik senang la dia nak bernafas. Elakkan penggunaan feminine wash.

Saya pun sama cuma tak gatal tapi ada bau. Saya pakai pantiliner dan kerap tukar setiap kali solat. Lepas buang air, saya akan lap kering. Ni tips nurse kasi. Jaga kebersihan InsyaAllah okay je. Kena rajin sikit lap & tukar kerap seluar dalam / pantiliner.

3rd trimester tu dah week ke berapa? sebab ada terbaca, keputihan pun antara simptom nk bersalin.. tapi kalau dr awal dah ada keputihan, kena elak makan manis, cuba la ambil minyak kelapa dara. membantu juga tu sebab dia antibakteria

saya pon sama .. keputihan bnyak .. dr masuk kn yg mcm moncong itik tu bnyk melekat .. dua kali dah masuk ubat bwah .. kputihan kurg ... gatal ngn bau xde..

Tryla sis minum jus MAMARIAM.. sy dari awl lg minum jus tu mmg xder kecing kotor ngn keputihan.. Alhamdulillah.. tryla beli cuba mana tahu kn..

sy dr awl preg smpai skrg dh msuk 39w keputihan truk+gatal2 lg..dh ambil sampel x de gbs..terpaksa la hadap slgi blum brsalin ni

yg pnting bila dh buang air ,lap dngn tisu ..jngn basah2 trus sarung spnder..

Smela sy.. Truk jgak kne, sy trpksa cuci selalu