Uri Bawah

Td scan kali ke 2 tp doc ckap uri dekat tepi n lg 2 weeks repeat scan.. banyak y doc pesan x boleh brsame,x boleh agkat berat,x boleh lasak ?.. sekarag 29 weeks ade peluang x uri 2 naik atas ye? Doakn sy... ?

25 Balas

Saya dr awal preggy doctor detect uri kat bawah. Smpai 31weeks uri masih kat bawah sampai spotting. Disbbkan spotting, terus kna tahan wad. Ikotkan doctor pakar suruh warded start 34weeks tapi sbb spotting awal and risau heavy bleed, doctor suruh warded time tu jugak sampailah bsalin. Tak boleh balik sbb kes mcm ni risiko heavy bleed anytime. Kalau heavy bleed and xsempat sampai hospital, risiko utk both mummy and baby. So kalau keadaan sis masih sama, terimalah warded tu dgn hati tbuka. Masa saya warded, saya positif je and anggap itu 'me' time dgn baby 😁 and yes, kes uri bawah xleh bersama suami, xleh angkat berat, xleh byk bjln / turun naik tangga. Tp alhamdulillah, wpon tpksa czer, saya dan baby dua2 sihat smpai skrg. Baby dah almost 4months now. Kawan2 yg kes sama pun alhamdulillah masih sihat dan happy with their baby. P/s : Ni baby "Placenta Previa" saya. Mudah2an semua mummies yg ade mslh sama dipermudahkan urusan bsalin.

4y ago

terima kasih sis ☺

My first child masa 32weeks PP type 1 (uri bawah) so doc nasihat jgn byk gerak n angkat benda berat. Then 34weeks my baby was breech (songsang). After refer pakar by 36weeks alhamdulillah everything back to normal. Kepala baby cephalic, placenta upper segment, amniotic fluid index pun ok sampai bersalin. Yg penting bykkan solat sbb dlm solat kita boleh sujud lama2 n luar solat pun tak mengapa amalkan selalu. Hanya Allah yg mampu menterbalikkan keadaaan kita hanya mampu berdoa. InshaaAllah.

4y ago

Sma mcm sy awal2 lg doc dh ckp songsang,tp skrng alhamdullilah dh tk songsang lg

Sama macam saya time 28weeks. Uri kat bawah. But you boleh try tidur tinggi kan kaki dari kepala. Letak bantal kat bawah peha. Saya buat tu setiap malam nak tidur. Scan 30weeks uri kat atas semula. And usap perut, minta uri naik semula. Saya buat tu juga, usap perut cakap dgn bby minta dia doakan supaya uri naik semula. Alhamdulillah now 33weeks everything is fine

4y ago

sama mcm saya sis uri kat bawah

Insyallah ada peluang itu mommy ..saya 20w dh kesan uri tahap 2 smoi 30w.doktor beri peluang 4w lg klu uri x naik kena masuk hosptl czer ..to alhmdullah bila scan minggu ke 34 uri dh naik paras pinggang cancel masuk wad..smpi lh sekarng dh masuk 38w. Isni 24hb nie kena serah diri dh p hosptl sbb gdm bby twin lg 😍..

.ye, kita pun uri kat bawah type 3..sekarang dah 30 minggu..32 minggu checkup lagi..kalau masih kat bawah, doktor bagi mc sebulan mula 11/2 sampai tarikh nak bersalin..tarikh bersalin pun dah ada, 13/3-38 minggu..cuma mula dari ni dah banyakkan rehat, risau ada bleeding..

Sy pon sdg alaminya.. mggu lpas scan 32w, uri kat bwah lg.. siap scan masuk dr bwah utk confirmation.. doc bg lg msa 2weeks utk tgok keadaan.. doc takot bleeding.. kalo still kat bwah,doc suh dok wad smpai bsalin.. uwaaaaaa😭😭 lama tuhhh.. doa baik2 ye..

4y ago

Kan td pun ade y ckap mcm 2... risau xnk le duk spital lame2,kite ade 2 lg ank y kecik baru drjah 1 cmne nk tggal lame2 😥...

Sama la dgn saya 19weeks. Detect pun ms jumpa pakar ultrasound pasal benda lain. Sekali dpt berita ni plak. Balik2 trs google.24hb ni br jmpa dr puan scan. Hrp2 blh naik la nanti. Teringin mau bersalin normal. Ini 2nd baby.

Mmg semua bende tu x boleh bt sis. Bahaya. Adik sy uri kat bawah dari mula lagi smpai skrg 29w still kat bawah. So kalau uri x naik time 34w dia kene masuk wad sampai dia besalin.

4y ago

Xnaklah masuk wad awal sian anak2 y ade kt umah 😥..

insya Allah sis. sy mcm tu jugak. plasenta previa type 1 masa 29 weeks. masuk 32 weeks mcm tu pi scan gh.. uri naik balik. doc ckp blh bersalin normal. banyak2 doa ya.

4y ago

yaka sis. alhamdulillah 😍

Sye pun uri kat bwh jgk mse kndugn 28weeks, 2x scan kt bwh, 30.1 baru 35 weeks, jumpa pakar, minta jasa mommy doakan utk sye jgk..