Boleh ke tak makan zincofer?

Tapi guna cara lain untuk tambah darah.. rasa murung nak makan zincofer.. asyik muntah jee

14 Balas

Sy dari obimin tukar ke zincofer. Lps tu doc tambh pulak ubat warna coklat tu. Sb hb tetap low. Kwn dah lama dah suruh tukar ubt iberet sb dia pun inemia teruk. Tp sy takut nak main tukar ubat. Try da mkn semua mknn tambah darah. Ubat mkn dgn air sunquick. Yg part zincofer tu pun lps stgh jam mkn ubt xmkn apa2 muntah balik. Lastly tanya doc. Boleh ke sy nk tukar ke iberet? Sekali doc bg. Alhamdulillah naik setiap mggu checkup.

Bnykkn mkn daging merah, kerang, hati ayam, kangkung, kailan, pegaga, peria, jambu batu, delima, kurma, oren, lemon. Utk ubt tmbh darah tu, klu rasa mual & muntah. Tukar wktu mkn ubat ke sblm tidur. Minum dgn sunquick kosong.

bgtau kat nurse ms check kandungan tu...Dia akn tukar ubt lain...Blh je awk cari mknn lain yg blh tmbh drh...Tp kalau drh tu rendah sngt kne mintak nasihat doktor lh.Sy ok je mkn tu...ms sy mkn tgh hr sbb pg dan mlm sy ambil kalsium...Mmg x blh campur.

Saya pun tak boleh. Lepas makan ubat ni je mesti muntah. Next appointment saya bgtahu nurse. Pastu nurse bagi ubat jenis lain. Kecil sikit senang telan. Alhamdulillah lepas ambil ubat tambah darah jenis ni dah tak muntah. Ubat dia kaler coklat2 lembut.

Boleh try dulu minum dengan sunquick @ lemon suam. Kalau takboley juga, inform nurse incharge nak tukar ubat lain. Boleh la try maltofer chewable. & betul, banyakkan makan healthy food 🥰

Ada dua pilihan lain lagi sis boleh tukar pada iberet atau maltofer. Saya mkn dua tiga kali zincofer muntah, ckuplah x nak dah. Iberet boleh beli farmasi je

Cuba try minum dgn sunquick kosong, bancuh tambah gula. Saya pun sejak keja muntah je, makan vitamin dgn sunquick kosong.

Kalu msalah kurang darah mkn folic Ipeberet untukk tmbah darah sis .pstu bole amal juga jus mamariam utk aturkan hb .

Boleh. Try mkn ubat lain. Boleh mkn obimin 2biji (max 4biji sehari), atau ubat 4serangkai tu. Atau ubat coklat tu.

Sy pun tak boleh makan zincofer.. Asyik muntah sampai keluar darah. Terus g kk patu doktor tukar ubat lain..