Anak taknak makan

Taktahu kat mana silapnya. Anak saya menyusu badan. Sekarang dah 11 bulan. Anak masih taknak makan. Risau sangat berat 7kg je. Memang dari dulu dia makan sikit je 3-4 suap. Satu mangkuk kecik xpenah habis. Dah cuba bg macam2. Dah buat mcm2 bentuk, kaler, resepi, tekstur. Dia mmg xnk. Buah jgn ckp la pun xnk lgsung. Yg dia mkn cuma biskut baby tu je. Ini dikira picky eater ke ye? Mcm mana ye nk bg baby rasa nk mkn 😭 sedih sgt saya mmg dah give up nk masak or nk beli mknn baby dah sbb dia xnk mkn pun. Rasa mcm gagal jd mak. Nape ank org lain elok je mkn.

12 Balas

It's okay awak. Anak sy pun lebih kurang mcm nie juga. Die makan tp die memilih apa yg die makan. Anak sy masa baby sampai die umur 2 tahun 5 bulan, makan bubur yg masih diblend. Yg nie mmg die betul2 makan complete meal ada protein ada sayur n vitamin, mmg habis 1 mangkuk siang 1 mangkuk mlm. Genap2 die 2 tahun 5 bulan, die x nk dah bubur tu. Bosan kot. Die makan nasi butir, which is supposedly mmg at her age that time sepatutnye dah makan makanan family. Am grateful die mkn nasi. Tp die x makan pula ayam @ ikan @ sayur2. Just plain rice. Mmg rasa geram @ give up juga lah sbb x nk makan complete meal kan. Sy byk pujuk diri supaya suruh bersabar. Kalau sy dah offer die x nk makan, sy stop, sy x paksa sbb lagi sy paksa lagi sy sakit hati. So sy just follow her time pace, skarang 2 years 9 months masih makan nasi sahaja. Maybe one fine day die akan makan lah tu. Lgpun sy hantar anak ke taska, boleh lah die tgk budak2 lain makan, die pun ada urgency nk try makanan lain. Apa2 die nk makan sy bagi sahaja. Susu full cream mmg over 1 Liter per day. Mcm situasi awak nie, boleh try nasi yg family makan. Atau spaghetti ke, mihun sup ke. Kena byk offer die mcm1. Tgk mana yg die nk makan. Baby pun dah hampir setahun, boleh offer die makanan family. X perlu masak 2, 3 kali makanan baby n makanan family x perlu asing. Just asingkan sebelum awak letak sugar n salt sahaja. X apa untuk rasa gagal jadi mak. Biasalah x kn hari2 hari kita akan okay sahaja kan mesti lah ada upside down, ada hari mmg kita rasa give up sgt2.. Its okay.. Bila dah okay, plan semula next step. N yeah, bab berat tu, timing tido pun memainkan peranan penting untuk tumbesaran fizikal die, berat dan tinggi baby. Check semula timing tido die mcm mana. Jgn compare kan anak kita dgn org lain. Sy x pernah compare kan anak sy dgn anak org lain bila die x makan. Sy slalu salahkan diri sy sbb x bg die explore makanan awal2. So I fix myself. Not my kid. Anak tu cerminan diri kita. All the best mommy. U can do it okay. 💪

takpe sis. ramai je ibu2 alami mcm ni. trmasuk sy. ank sy umur stahun 3 check hritu berat dia 8.6 je. ni sy kerapkan BG ank mkn. sy buat masak apa yg dia NK makan je. tp double la dlm mknn Tu. contoh double protein . tmbah labu smua Tu. mana2 yg brpotensi untuk naikkan berat bdn dia. ni tengok la next checkup setahun 6 mcm mana. kalau naik cntik Kira teknik menjadi la. kalau X, usaha jela lagi. sy rasa dah mcm stiap kali checkup ni ibarat tunggu result.. dulu sy mcm Tu juga..risau berat stay/naik sikit. dah lama2 ni taknak risau sgt. selagi msih duduk dlm line putih tak turun ok la tu. keep usaha . sis try lagi. mungkin dia nak tekstur bubur shj ke. try error. once dah dpt. keep jela dgn benda Tu selagi dia nak mkn.

it's okay awak, anak saya pun sama, makan 2-3suap je. tapi bila masuk setahun dia slow2x makan byk , tapi takda la byk mana tapi better lagi ,so awak sabar yaa. nnt dia akan makan juga ,just sikit tapi kerap bagi makan. kadang tipu la tak rasa mcm apa awak rasa tapi nak buat mcm mana ,kalau kita paksa itu lagi la buat dia rasa waktu makan ,waktu utk dia stress sbb dipaksa ,so biarkan je . waktu kita makan, kita makan sekali dgn dia. jgn stress sebab ni okay.

dr 6 bln ke x nak mkn tu? anak sye penah 3 mggu x nak mkn pape.. sume sye da try.. bubur,puree,finger food,pasta,nasi butir,lauk2 dewasa.. semua x nak.. mkn la 1-2 suap tp mne la nk ckup nutrisi kn.. so sye give up n bg nestum cerelac.. baby mkn.. lps tu sye try bubur kosg yg dblend.. baby mkn.. lps tu slowly sye try tukar teksture n baby da mkn smpi skg.. skg baby mkn nsi butir dah

sama la...dh 11 bulan tpi berat 7 kg...mcam2 try...nasi,mee,bihun n spagetti...still dia mkan sikit sgt...smpai kdg dh tkda idea nk bg mkan apa untk naik selera mkan...nie igt sya nk try ikhtiar guna essential oil hungry me...sya hrap selera naik la...

cuba awk mkn sekali dgn dia.. maksudnya awak makan pastu awk suap ja makanan awak tu untuk dia ataupun bg nestum cerelac tu ka atau bubur tepung beras .. saya tak ada pengalaman mcm tu.. tp jgn risau sis lama2 nnti anak akan makan tu sis bg dia masa..

sama lah.. dah lebih 1y baru start nak makan.. 1y3m baru ada rasa nak makan, kalau dulu ajak jom makan dia takmau pun, sekarang baru bila jom makan tu dia yg tarik kita.. tgh kejar berat tinggi normal dia balik ni.. bkn kita tak bg, dia yg takmau

its ok sis. anak sya pun gitu... sye pun give up dulu. n skg 1 tahun 6 bulan ape sye suap die mkn je nmpk mknn trus nk mkn tk nyabo2.. sye tukar susu fernleaf full cream dan bg vit appeton..😄 sabar ye sis..

Cuba tukar suasana. Ank sy kalau mkn kt kedai bnyk dia makan. Kdg sy suap je dia mkn depan pintu rumah. Dlm rumah bnyk main. Gap masa susu pun penting. Kalau dh kenyang dia tk heran dh mknn ni.

Sama mcm anak saya. Skrg 11 bulan xnk mkn nasi. Bubur lg lah. Dia nk mkn hanya biskut merry letak air suam bancuh bg lembut. Tu je dia nk. Tp alhamdulillah berat bdn ok skrg dh 9 kg