Anak tolak makanan

Hai semua, nak tnya, mcm mna nk buat kalau ank kita tolak mkn. Ank sye 10bulan lebih. Dah nk smggu dah.. sye dah cuba slow² ubah texture mknan . Suap nasi / bubur ,dia puek(kluarkan smula) , suap roti, puding telur, dia puek, suap biskut bby lagi la dia xnk terus. Kdg2 sye buat pancake, mkn 2 3 mulut, lepastu xnk dah. Kadang² kalau suap nasi, dia mkn tapi klau suap skali dengan ikan/telur/ayam/sayur² , mesti dia puek jugak 😫 buat mee rebus pun dia xnk.. kadang2 sye buntu nak bgi dia mkn apa.. sebelum ni dia makan okay je, slalu x cukup mkn .. tpi skg 😭 mulut dia sye slalu bersihkan. Since masuk 10bulan dia tumbuh gigi, dia mcm kurang nk mkn. Kdg2 dia tengok kita mkn, dia nk mkn yg kita mkn. Tpi x slalu la .. risau la sbb berat badan dia dh susut sikit.. 7.4kg something.. sepatutnye umur dia skg dh 8kg ke atas dh.. ank sye full bf... Dan sye ada cuba bgi dia susu formula, tpi dia xnk.. dia kluarkn balik susu tu .. #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #bantusharing

4 Balas

Mcm saya bagi je apa yg saya makan . Ada garam sikit lah tapi. Sbb kalau saya masak khusus utk dia mmg dia tak makan langsung. Alhamdulillah mood mkn dia pun ok. Dan kdg2 saya bawa mkn keluar , mmg berselera. Mybe dia bosan kalau makan kt rumah je. Perlu persekitaran berbeza.

3mo ago

Saa macam anak saya , makan dkt luar berselera bila makan dkt rumah buka mulut pun malas , kena plak mknn tu lauk kita lagi laju makan dri mkn lauk dia sendiri

Ramai mummy yg tgh struggle bby masuk 10m ni kurang makan sbb nk tumbuh gigi sakit lepastu fasa nak main nak lasak je , teruskan offer makanan , macam saya bg mkn bila bby dh main puas2 komfem dia lapar sng nk bg makan

kalau tumbuh gigi, cuba bagi makanan bersuhu sejuk untuk soothing. cth macam bubur boleh simpan dulu dekat chiller. boleh buat ice cream homemade. ibu boleh juga cuba buat finger food.

3mo ago

finger food sye dh buat.. dia tolak jugak . kalau icecream. belum cuba

sebijik anak saya tgh tumbuh gigi jgk sekarang 10 bulan. mula2 tumbuh gigi ok. seminggu lepas tu trus tnk mkn. suap je luah.

3mo ago

Vitamin apa tu? Anak sy pun langsung xnak mkn..rasa stress sgt2🥲