Tak ready hamil

Tak ready hamil. Anak baru 11 bulan & menyusu badan. Saya ibu bekerja, mmg penat ingat nak rehat lama sikit. Tapi jadi cmni pulak. Dapat tahu hamil dah 4weeks+. I risau bila period lewat, so dh dpt agak positif. Cek2 terus tgk double line, i cryy. Btw, saya mmg xde guna perancang. Just merancang ikut tarikh subur saya je. Jenis period on time. Time tu dah ckp kat husband, tgh subur. Tapi hmmm, biasalah suami kan. Dia ckp alhamdulillah, rezeki. Nanti anak ada kawan. Tapi simptom mak2 ni, saya sedih sgt tgk anak first. Kalau boleh nk berikan dia kasih syg & masa lebih lagi. Mcm mana ye ibu2 semua menyusu anak time hamil ni? Mcm mna nak kawal emosi sedih ni. Suami ok je selalu support, cuma saya sendiri xboleh sbb duk fikirkan anak pertama😣

15 Balas

in sya allah terima dgn redha ja sis, in sya allah abgnya cpt matang bila ada adik, bagi kasih syg mcm biasa ja , in sya allah x dak kurangnya sbb suami sis membantu. in sya allah anak first x terabai, sy anak sulung 6 bulan lekat lagi, dia 1 tahun 3 bulan dah ada adik.. dua2 menyusu badan cukup dua tahun. alhamdulillah allah cukupkan susu utk mereka, pastu sambung lagi anak no 2 dan no 3 menyusu badan.. alhamdulillah rehat 2 tahun.. skrg prgnent lagi anak no 4 dh 30 week.. alhamdulillah.. biasakan berfikiran positif okey,dan jgn terlalu mendengar kata2 org nty stress, allah xkan beri kita sesuatu di luar kemampuan kita.. dan in sya allah sis mampu hadapi ini, dan ada hikmahnya.. semoga sis dan suami bahagia hingga jannah. ameen.

2y ago

so inspiring. tq dear. will do

Saya pun mengandung anak 2nd masa anak 1st baru 11bulan. Mula2 tu memang stress sebab tidak bersedia lagi menambah anak memikirkan anak sulung masih belum puas bermanja. Tapi syukur suami selalu support sehingga saya bersalin and sampai lah anak kedua sudah berumur 2 tahun lebih. apapun puan jangan terlalu stress sbb x baik utk kandungan. Sentiasa minta bantuan suami kalau rasa penat. meluahkan perasan dengan suami @ ahli2 keluarga terdekat juga boleh membantu mengurangkan stress puan. semoga puan sihat selalu Dan dipermudahkan sehingga bersalin nanti.

2y ago

amiin, tq dear💖

Saya anak pertama baru 8bulan dah mengandung lagi. Bekerja and tgh sambung master. Tgk double line, nak pitam dekat toilet. Menangis sebab kesiankan anak pertama. Risau tak dpt bg kasih syg masa. Tapi husband supportive betul. Tlg jagakan anak and buat kerja rmah. Now, saya mengandung dah 9bulan. Anak pertama selalu cium perut. Dia kiss and cakap "babyyy". In Shaa Allah ada asbab nanti. Anak ada kawan hehehe Cuma letihlah sikit. Tapi Alhamdulillah, dah blh terima. now tak sabar nak beranak and cucuk implan terus hahahaha

sy ada try buat protection sendiri menjadi.. sebenarnya lepas dalam takpe je.. husband sy selalu lepas dalam.. sy bg je sbb kesian la asyik pancut luar je kan tak puas katanya.. tp lepas dh lepas dalam tu jgn tunggu lebih 5 minit utk kencing dan buang dan basuh.. terus bangun kencing .. dah buat almost setahun.. tp kalau nak anak, kena biar je sperm dalam tu jgn basuh maybe cukup 30 mins mcmtu baru g kencing.. Alhamdulillah dpt anak..apa pun dgn izin Allah kan.

2y ago

haritu saya lupa pulak saya terus bangun ke tak. tapi mmg ada saya pegi kencing n basuh lps bersama

klo sis jenis subur x sesuai nak rancang sendiri, better amek perancang utk next pregnancy .. kesihatan mental lg penting dr kuantiti.. but benda dah berlaku ,lalui dengan hati yg redha .. for sure allah is the best planner.. yg plg utama support dr suami sis. .tolong sama² ringan kan kerja rumah dan jaga anak ..

2y ago

but he is very good husband, sentiasa bantu saya. dia happy ada anak lagi. so ank first ada kawan

Kisah sis mcm sya...bezanya ank 1thn 11bulan...wktu brsma suami gedik nk lps dlm..ingtkn dya gurau..dy gelak2..eh eh btl la plk..biasa dy mmg suka grau cmtu..tahh knpa hri tu dy buat btl2..ni sy tggu period sterusnya mai ke x..sya pn jnis sbur period sllu ontime..suami ckp "bg ank sulung tu kwn"ahhahahha..alasan org laki2

same goes to me. but anak 1st 1thn dah mse tu..memg putus susu 8m. sis. juz enjoy ya. terima rezeki tu. pasni rancang lah baik2. sy anak2 kecik2 semua. 4 org. cmni sbb x amik perancang. dh 4 org br amik depo. semoga dipermudahkan urusan sis. mesti anak nom 2 tu adorable. tp make sure anak 1st tu dh berckp n eye contact ada ye

2y ago

tq sis for the kinds word. hopefully, by the time dah melahirkan nanti, anak first dah pandai cakap la🥺 ank first very easy baby, bab menyusu je la penat sikit.

Saya ank 1st 1year sy pregnant 5weeks skrg dah 32weeks. Anak masih bf lagi alhamdulillah sy ok saja. Cumanya penat sikit lah nk kejar dia yg dah lari sana sini. Dgn bawa perut lagi. Tp bezanya sy housewife. Awak berkerja mesti lagi extra penatnya. Apapun tahniah ya mommyy 🥰

Husband ada guna protection tak? Sy pun jenis period regular dan rancang sendiri jugak. Anak dah 1 thn 5 bln. Kalau bd mmg husband pakai protection walaupun bukan waktu subur sy. Tapi sis jgn sedih2. Ada sebab knp Allah bagi rezeki anak ni.

2y ago

Mungkin husband mmg nak anak lagi. Kalau dia bagitau mesti sis menolak. Skrg mungkin sis sedih, insyaallah ke dpn nanti sis happy☺️

Terima dengan hati terbuka puan. Berlapang dada dengan rezeki yang diberi. Ada orang usaha segala macam tapi Allah belum nak beri rezeki anak lagi. Ni bahagian puan, rezeki dan ujian puan, bergembiralah seadanya.

2y ago

tq for the kind words ms...i try to stay positive 😣