Pelik ke perangai ibu hamil mcm ni?

Sebelum kawen saya tahu husb saya mmg bukan pemanja punya org, jenis tak romantik. Dulu saya ok, skrg bila dah hamil, saya merungut. Saya nak physical touch, nak skin to skin dgn dia. Jarang sangat dia pegang perut saya. Jarang saya dia peluk saya. Saya sampai ckp dgn anak, “takpe nak, biar ibu sedih, awak kuat dgn ibu ye” saya sedih dah heart to heart dgn dia tapi aduhai seminggu je ok lepastu dah back to normal. Mmg jenis laki tak romantik mcm tu. Tapi jujur dia penyayang apa saje nak makan, dia belikan. Tapi tu la saya tak dpt physical touch skin to skin. Mmg saya yg problem ke skrg ni? Saya sangat2 emosi. Apa saya nak buat bagi laki saya sedar ye? Adakah ini normal dpt perangai baru mcm ni, atau saya yg mengada tahap gaban? Entah la saya tak tahu la. Saya just nak kasih sayang dan sentuhan je. Hm maaf ye berkongsi meluahkan kat sini, saya dah sedih sangat. Nak luahkan kat family members ke kawan2 ke rasa segan. Saya buat anon jela utk meluahkan. Terima kasih semua dengar luahan ibu mengandung yang byk dosa ni.

22 Balas

Romantik ni ada macam² jenis. Salah satunya macam TT, suami sentiasa ambil berat tentang isteri (eg. belikan makanan). Cuma kebanyakan perempuan memang suka skin to skin. Kalu tak ada dalam sehari boleh moody 🤣 masa pregnant lagi la, hormon berubah..kita akan jadi lagi cepat sensitif & lagi manja taw. Sy even nak beranak pun boleh nangis tersedu sedu fikirkan suami tunggu lama kat bawah. Sampai suami kena naik labour room pujuk sy..aduhh..🤣risau terlebih sampai teremosi masa tu, bukan buat² naaa.. So, memandangkan suami awak bukan romantik skin to skin, sy rasa awak yg kena mulakan dulu. Mula² mesti suami rasa pelik, lama² mesti suami awak dah terbiasa. Sambil² skin to skin tu boleh la awak explain kat suami sejak mengandung ni awak tetbe suka sekian sekian..kira macam luahan perasaan. Insya'Allah suami pasti akan faham. Apa² pun awak enjoy ye pregnancy journey bersama suami taw 🌹Nanti dah keluar baby, the moment of two jadi kurang sikit..banyak focus pada baby. Semoga segalanya dipermudahkan ye awak ♥️

Tak pelik sis normal je.. atas kekentalan kita je utk harungi semua tu. Sy pun bukanlah x pernah sedih masa pregnant tp byk sgt. Just sedih kjp2 je lps tu kne always remind diri tntg Allah, tntg syukur, tntg sabar. Suami sy pun xde beza dgn awk sis. Dia kind of Alpha male yg bukan jenis romantik mcmtu tp dia more to logic dan priority mcm asyik fikir nk cari duit dan sukses dlm bisnes demi keluarga. Sy dh lama move on dan ok dan terima the way he is tp byk lg perkara kecil lain yg boleh buat sy sedih. Dlm keadaan tgh susah xberduit, xde kwn sbb surirumah, kadang mknn tak cukup atau my fav food termasak hangit ke mcmtu pun boleh buat saya nangis sis. Even dia x pujuk malah lg xsuka dgn perangai whinning sy pun boleh buat sy kecik hati but later lps menyendiri tenangkan fikiran everything back to normal. Semuanya x akan kekal dan akan berlalu pergi either baik atau buruk so cheer up and just be positive dear ❤️ pesanan utk diri sendiri juga

biasa lah tu sis bila pregnant mmg emosi kita senang tersentuh sikit. benda dah biasa pun kita boleh tetiba persoalkan balik. cuma suami tak faham benda tu. dia rasa dah biasa macam tu, so dia tak nampak apa masalahnya. sis nak physical touch, sis je yg touch dia dulu. nanti lama2 dia faham lah apa yg sis suka. suami saya pun bukan jenis romantik. saya je yg buat dulu, takyah tunggu. buat sikit2 je, tak kisah masa. dia tengah main game depan komputer, kita lalu tu hug dari tepi, kiss kepala dia, dah. dia tengah duduk2 main phone, gi duduk atas riba dia. tengah makan, saya suka sangkut kaki atas kaki dia haha. dia dah tdo tak hug kita, kita amik je tangan dia hug-kan sendiri hahah. lama2 dia faham lah tu

Haha saya teringat pernah cranky pagi pagi sebelum p kerja sebab husband tak peluk 😂 tapi husband saya pun macam husband sis, bukan jenis nak peluk2. Cuma kalau jalan & dalam kereta dia akan pegang tangan. Takpe sis peluk je dia, buat gaya manja manja sikit hihi. Kadang laki ni dia tak biasa macam tu tambahan kalau baru kahwin tak sampai setahun. Sis mulakan je dulu ye 🥰 takpun beli & pakai night gown yg seksi sikit. Baju ketat sikit ke. Untuk suami kita kan 🫶🏼

betul, suami pon ckp bile pregnant ni sedap len mcm.. mmg kite yg kne start,, sy smpai,, kalo nk tu, sy yg offer.. dy laju aje.. mmg kite ppuan kne gedik2 sikit,, bio la mcm attention seeker pon, laki kite kn,, dy suke je,, cume xreti.. suami saya, spatah i love u pon xpnah ckp,, kalo kite ckp sklipon,, dy ckn ckp lv u too,, bengkek jek,, haha.. tp sy still mnggedik,, peduli ape kn laki kite.. yahhh,, pregnant ni mmg wktu yg kite nk sgt perhatian.. its okei sis,, awk xmngada ponn

saya terbalik pula.. husband jenis romantik dan selalu mulakan dulu.. nak tanya, macam mana nak jadi macam husband? huaaa husband suka physical touch, manja2 gitu.. tapi saya tak reti lah pula.. huhu ibu2 kat sini blh bagi tips tak, macam mana nak jadi isteri romantik ye? saya kesian dengan suami.. tapi banyak kali dah cuba, hanya still rasa awkward huhu.. kalau ibu2 ada nak share bahan2 bacaan macam mana cara nak goda suami semua tu, share lah ye heheh terima kasih semua :)

1y ago

buat sikit2 mana yg awak selesa. nanti lama2 terbiasa lah. awal2 kahwin mmg mcm tu. kalau try hard sgt nnt nampak sgt tak natural. tp kdg org laki ni duka je nampak kita awkward2 mcm tu dia rasa cumel haha

Saya sblm tido selalu amek tgn husb ltk atas perut. Mntk dia usap dan ckp dgn baby. Yela kekdg dia lupa penat agaknya.Nk pegi keje kekdg dia lupa, sya tarik tgn dia ltk di perot ckp dgn husb xnk say bye-bye dkt bby kecik ke. Then lelama dia akan terbiasa. Sis jgn terlampai fikir deep sgt, biasa la tgh preggy ni mood mmg swing skit hati pulak makin tisu. Tp jgn di layankan sgt tau. Nnti bby pn akn rsa sedih.

Suami sy sebijik mcm suami awk. Lambat lagi die nak romantik. Kalau terasa nak dipeluk tu, terus je mintak dekat suami suruh peluk. Ada masa sy sendiri dtg peluk suami, die balik je kerja sy dh tunggu depan pintu, depa je tangan sis, pandai la nanti suami tu faham sendiri, hehe. Jangan sedih2 okay, die tak mulakan, awk je mulakan dulu ok mummy

cakap la dgn beliau.. goda la, "time mengandung ni breast kembang, abg tak teringin ke..jomla.. " dah masuk 2nd trimester selalunya kandungan dah stabil, boleh je bersama.. yakinkan suami, takde efeknya kat baby dlm perut tu, as long as mommy and daddy happy.. tp jgn la kasar sgt.. pandai2 lah

1y ago

hahahah sama.terhiburrrr.tp bagus cara sis ni encourage

kalau awak nak physical touch dgn husband awak mulakan je lah. lagi untung kalau hari 2 dpt jumpa suami. sy pjj. setiap kali jumpa suami, sy peluk je dia dari depan ke belakang ke pastu diam gitu je. rasa nak ambik semangat dari pelukan tu je. husband sy pun bukan jenis nak mulakan smua bnda.

1y ago

sama sis saya pun suka gini. spontan je. depan ke belakang ke tepi ke pastu diam kejap. selalu dia biar je. tapi lama2 dia pun faham kalau kita hug lama semacam tu, japgi dia usap2 hug ketat2. pastu kita pun mula lah nak berair mata padahal kadang takde apa pun 😂