Cara tambah susu badan

Hi mommies. Saya first mom. Anak dah nak masuk 2bulan. Mcm mana nak tambah susu badan ye? So far anak mix dgn fm sbb haritu ada jaundice. Susu badan ada tp tak byk dan baby tak knyg. Kalau pump paling byk 1ounce ja berbanding dulu masa mula2 dpt smpai 5ounce. Ada tak any tips utk bykkan susu badan. Help!#bantujawab #firstmom

4 Balas

Sis sy pun mcm ni dulu. Kena tgk apa pemakanan yg blh naikkan susu balik. Mcm sy, horlick and kurma. Baru2 ni ada consume Blackmores vitamin Pregnancy & Lactation tu. Susu sy oun mcm awak dulu, baby cmm tak kenyang. Tp sy bagi je susu, semua susu badan. Tak kenyang pun tp bila dia minta, dia kena hadap juga susu badan. Mmg siksa lah puting ni juga. Tp now alhamdulillah dh byk susu keluar. Siap blh buat simpanan utk dia lagi

Orang cakap kita kena happy sentiasa. Makan benda yg kita suka. Milk booster yg saya tahu org cakap durian, air longan red dates, horlicks, sayur sawi, lobak putih. And minum air masak suam banyak2. Boleh cubaa laaa mommies yang penting kena happy tau tak boleh stress and sedih sgt ocey! And cuba kerapkan direct feed kalau boleh hehehe

2mo ago

ni betul, saya makan apa yang saya suka. Tapi tiba² baby reject susu, saya susah hati. Macam² fikir sampai stress, tak lalu makan. Pastu dapat rasa yang susu drop, pump pun dapat sikit je. Terus dapatkan support dari suami, dia ajar cemana nak dapatkan trust anak untuk tak reject susu. Saya menangis kat dia sebab dah stress kan, emosi tak stabil. Mintak semangat kat suami. 3 hari jugak anak reject susu, agak struggle bila dia lapar. Saya pun auto jadi anxiety dan panic tiap kali nak susukan dia. Alhamdulillah harini dia dah start menyusu, tapi mula² tu kena pujuk bebetul dulu

make sure tiap kali susukan baby/pam, buat sampai breast betul2 lembut. kalau pam, make sure marmet lepas tu. jangan bagi jarak antara sesi menyusu tu lama sangat. paling2 2-3 jam je.

Keep df bby. Skin to skin dgn bby.