nak muntah

Tak boleh bau bila org masak cntoh mcm menumis ke .. Automatik pening nk muntahh .. Ad yang pernh alami mcm sy tak?

42 Balas

Sama la.. ... kbtln mse sy alahan truk 2 husband kursus jauh...tpkse dduk umah mak..bila mak msak sy mcm org x tntu arah nk cri nfas..smpi kua umah dduk bwh pkok...klu x mmg x smpat nk ke tndas dkt situ jgk sy muntah.. 😂 smpi kna than wad 2hari.. msuk 7btol air.. sbb dh x bmaya.. mkn keluar..mkn kluar balik.. xda ap dh...buah pon bleh mkn 2 3 hri jew..pastu xbleh mkn sbb nk muntah..sntiasa btukar2 buah... tu jela bleh mkn.. msuk 5bulan alhamdulilah smkin ok cuma xbleh bau tumis2 lg..nasi greng my fav. Dh jd xbleh bau... skrg pon sllu mkn lua sb xbleh mkn msakan sndri..tp kdg2 kna kuat jgk xkn hri2 nk p mkn lua.. pkse gak.. #semogateruskuat

Brpa week dah ? Sy awal preggy haritu mcmtu jgk, xboleh bau org masak, mkn pon xlalu.. Tgk lauk yg minyak2 sikit pon xboleh.. Pening nak muntah.. Mmg lembik laa, rasa mcm kain buruk je.. Nak p mana2 , mesti kena bkepit dgn besen @ plastik utk muntah.. Masuk 2nd trimester, alhamdulillah.. Dah ok.. Ingtkan dah lepas lah dr alahan.. Rupanya, masuk 3rd trimester, jd smula.. Tp alhamdulillah lah xteruk mcm 1st trimester haritu..

Sma..😅Smpai bwah pintu bilik sy tutup dgn kain.. Spya x msuk bau dlm blik sy.. Kna alahan truk msa 1st trimster.. Msa nak msuk 2st trimster smpt lgi nek flight.. Nngis dlm flight sbab x than bau hdngan.. 😂 Tpi syukur alhamdullilah.. Skg ok sdh..due nov ni.. Smga momies to be sma2x kita d permudahkn sgla urusan b'salin.. ☺️

Waktu sy pregnant mmg lgsg takda alahan mcm muntah muntah, tp sy tak boleh masak sbb tak tahan bau masakan. Sampaikan sy tak masuk dapur sampai kandungan nak cecah 6bulan baru sy start masak. Makanan favourite yg selalu sy makan pun sy jadi tak suka

Me.. First semester mmg x bole hidu bau tumis.. Dgn bawang2 tu semua.. Smpai nak masuk 3rd semester pun x boleh atau tak suka makan bawang2.. Kalo termakan mesti loya.. Nak cari makanan manis atau asam utk hilangkan rasa bawang..

Pernah jgk... Nak2 klu hsbnd yg msak.. Hehehe.... Dhla die yg tlg msak, kite ttup hidung plk time tu... Hahaha... Ttup hidung sje xpe, siap kluar rmh ag, xnk bau.. Hahaha... Tp seb baik la die fhm... 😊

Sm sy sis...dr awl preggy smp skng dah 14week msih lg x leh bau msak2...trutama bnde2 yg menumis,msak2 smbal...lari duk lua rmh @ lari smbunyi dlm blik...law x abis la pening munth 1 hari...

Sama sy jugk mcm tu. Tahan je. Sbb sy pn kat ruma mmg wajib kne masak. Nk xnk tpkse tahann. 😩 morning sickness sgt truk. Bau sabun mandi,sabun basuh baju pun xbole.

5y ago

Sama lahh sy pun. Tapi diam je. Takot suami kecik hati. Hihi🙈🙈

sama la sis. tiap kali preg cmtu.. nk msuk yg ke 3 ni, sama jgk tp anak2 nk mkn, sian pulak klau xmsk. last2 husbnd blikan mask guna ms msk 😂😂😂

Sy masa 1st trimester mmg xbole sgt bau2 nasi masak ke apa ke. Mmg loya ttba. Now Alhamdulilah dia hilang dgn sndri alahan tu. 😅 Normal tau.