HB Rendah

Tadi p klinik.. Hb turun 9.6 sedihnya da mcm2 mkn tapi turun jugak... sblum Ni Hb 10.0. Mummy semua tolong Saya cmana nak naikkn Hb & Xkan turun2 da... 10 week 4day

32 Balas

Sy mmg jnis drah pekat...tp sy ttap xtggai folic acid dri bfore sy kawen lg smpai skrg...pegi amik darah cek smua bp & hb...Dr ckp, bp xde msalah...hb cantik 12.6...😍 sy pun xtau nk kongsi mcmna dgn sis....cuma sy mmg xminum yg ada caffein...

Terima kasih mummy semua.. Terharu sgt ramai mummy yg Bantu saya... InsyaAllah Saya akan berusaha naikkan Hb dgn semua makanan,jus mamariam & lain2... Saya akan Cuba 1 persatu..

Hari 2 sy pun HB rendah lepas 2 sy stop minum milo sebab nurse ckap milo 2 jugak ade kafein boleh rendahkn HB lepas 2 sy minum jus jambu batu n air limau Alhamdulillah naik terus HB..

4y ago

InsyaAllah esok nak Cari jus jambu Batu Ni.. buah jambu & Sunkist Oren da beli

makan ubat kk bg tu..2 biji y tmbh darah..sy buat mcm tu smpai mlahirkan...masa awl tu darah sy memg hb low..lps tu mkn la jmbu batu,kerang,hati aym..tu je y blh naikkan..sgt pntg.

4y ago

mungkinlah nnt 12 week baru di bagi... esok 11 week da

Jgn minum caffeine, teh, milo semua tu ye sis, bykkan minum air kosong, air jambu batu, xpon makan buahnya, boleh cari jugak air delima yg fresh tu, insyallah boleh naikkan HB sis

Mkn ubat tmbh darah apa sis? Sy mkn iberet baru naik. Pastu daging lembu 4 kali seminggu, jambu batu hari2. Mkn ubat wktu bngun pagi, 1 jam lps mkn ubt baru breakfast.

Minum pati gulsan delima, iberet folic, minum susu thts all naik mendadak HB nnt..tp bergantung pada tubuh badan msing²...sy minum 2minggu ok je HB nyer...

4y ago

Kalau masok shopping complex ade jumpe mcm kedai jamu kedai pak arab ke....ade jual...

Minum jus mamariam klw x mau mkn ubt.. Klw ubt pulak iberet folic sbb sy ada masalah thalasemia dan ubt ni sngt mmbantu

saya minum susu everyday dan amalkan jus mamariam.. alhamdulilah hb saya pling rendah 12.4 sebelum ni selalu 11.7 atau 10.4

Jgn kerap sgt minum yg bkafein, byk kn minum air kosong.. sis mkn la jambu, sayur bayam.. insya Allah hb akan 11 ke atas

4y ago

Ok sis..