Thalasemia

Saya Ada Thalasemia... hari2 Saya hanya mkn ubat sebiji folic acid. X Ada ubat lain. Dr X bagi ubat tambah darah.. Dr suruh teruskan mkn folic acid sahaja.X perluh mkn ubat tambah darah takut nnt bacaan yg lain terlebih pulak... hb Saya 9.6.. Dr ckp hb 7 ke 9 da ok tuk yg Ada Thalasemia.. risaulah cmana Ni...

2 Balas

Saya pesakit thalasemia beta traits. Doctor memang tak bagi apa2 suppliment/ubat untuk tambah darah dan hanya diberi folic acid sepanjang hamil. Untuk naikkan HB, saya amalkan air rebusan buah kering. 1 gelas sehari. HB dari 7.9 naik ke 8.4 dan latest 9.4. Doctor kata HB pesakit thalasemia normal range 8 ke 9

It ok sis..just fllow arahan dokter .. tkot mkn yg bkn2 nnti effek kt baby..dia lgi thu kot ape yg prlu untuk sis.. sis bnykkn mnum susu untuk baby