9weeks 1days

Tadi makan terlampau kenyang sangat. Susah nya nak baring. Selain daripada kenyang, ulu hati pun terasa sakit jak. Bila2 masa jak ulu hati ni sakit. Tak selesa je rasa dia. Kadang2 masa sakit ulu hati tu, ada juga rasa loya tapi tak muntah. 😌 memang mcm ni masa awal kehamilan ek? Tak selesa nya 😅

11 Balas

oo awal2 usia kandungan mmg mctu sis bila dh masuk trimester kedua nt akan slow2 hilang alahan nye..sabar ye sis tp skrg enjoy je dlu huhu sy awal usia kandungan pon mctu mulut pahit mkn tu xsedap mkn ni x sedap kdg tu muntah perut asik kembung je rase x slesa dh masuk trimester yg kedua baru lah saye bolh mkn huhu...😁😁

1y ago

Aaaa sis. kena bsabar laa dulu skrng ni. harap laa masuk trimester ke 2 nnti baik2 je. 🤗

Kira untung sis masi blh makan. Saya ni langsung takleh jama mknan smua. Smua masakan smua tak lalu. Bau pun xleh. Blh mkan roti, milo, buah, jelly camtu je. Lapar2 pun tak dpt makan. Loya je memanjang. Kalau makan je muntah balik

1y ago

oo awal2 usia kandungan mmg mctu sis sy msa 7w pon mctu..bila dh masuk trimester kedua nt akan slow2 hilang alahan nye..sabar ye sis tp skrg enjoy je dlu huhu sy awal usia kandungan pon mctu mulut pahit mkn tu xsedap mkn ni x sedap kdg tu muntah perut asik kembung je rase x slesa dh masuk trimester yg kedua baru lah saye bolh mkn huhu...😁😁

Mmg awal kehamilan mcm tu. Digestive system nk berubah. Kerapkan mkn dlm kuantiti sikit utk kurangkan ulu hati. Sy mula2 mkn sikit, 3 kali sehari sbb ad history gerd tu. Mnum air bnyk2. Smpai skrg 3 kali sehari cuma snacking je brtmbah.

1y ago

Oo yeke. Okay sis. thank you yaa 🤗

ya betul..😅rasa mengah jd eh trlalu kenyang.....next time puan try makan dlm portion yg sikit tp kerap..in shaa Allah akn rs more better than before.. serta dlm ms yg sm blh elak alami pedih ulu hati..mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

most welcome 😉

Ada jugak yg sama dgn sy. Hari2 loya tp tak muntah. Memanjang dok wek wek tp isi tak keluar. Ulu hati pedih mcm gastrik yg kuat. Dah tu sy mmg ada gastrik. Ya Allah, seksa jugak rasa. Kuat demi anak. 🥰

1y ago

Sy pulak air sirap ais. Tu je dpt bantu. Tp xleh nak minum sgt manis2 ni. Bahayaaa. Hehe kalau mknan pulak boleh makan nasi ayam kosong dgn sup kosong je. Lauk2 dia xleh nk telan 🥲

yaa.. begitulah di awal hamil.. masa boleh makan, kena makan sikit2 tapi kerap. kalau makan sekali banyak, mmg akan mendapat heart burn/ pedih ulu hati dan macam2 lagi rasa..

1y ago

itu laa awak. menyesal pulak sy mkan terlalu knyang dah buat sy rasa pedih ulu hati tu lama sngat. skrng ni dah tau dah mkan dgn kuantiti yg sdikit tapi kerap 🤗

saya masa first trimester tgk nasi pun rasa nak muntah😅 dari berat 54 turun 50 kg. Yg saya suka makan semua tak lalu tekak da. Nak masuk 5bulan baru selera makan tu kembali🤭

1y ago

tu laa sis. skrg ni tekak sy boleh je terima apa2 makanan. tapi tu laa tak boleh mkan bnyak sngat. terlalu lama knyang buat rasa tak selesa pulak.

kalau saya time makan terlalu kenyang sampai takleh duduk, saya berdiri je smbil goyang2 kaki tengok tv.. bagi makanan turun. kadang dekat sejam jgk berdiri🤣

1y ago

Aaa. sy pun mcm tu. kdg2 dduk je memanjang. last2 sakit belakang juga dduk lama2 😅

Sya pun sama sis. Sya minum kelapa utk kurangkan loya dan makan kurma. Sya boleh makan sup ayam lagi. Lain2 jenis masakan tak boleh.

1y ago

Oo yeke. tekak sy pun mcm teringin sgt nak minum air kelapa juga. 😅

Simptom biasa Pedih ulu hati masa hamil. Salah satu cara atasinya dgn makan kerap dlm kuantiti sedikit

1y ago

Sama-sama