Tidur menelentang atau mengiring semasa pregnant

Tadi ada kakak senior pesan : Masa pregnant biasakan tidur mengiring. Nanti baby keluar dia pon akan terbiasa tidur mengiring (Baby tido mengiring elok untuk elakan tersedak susu) Kalau kita biasa tido menelentang, nanti baby keluar dia suka tido menirap. Sebab muka baby kan dekat pinggang kita. Saya ikot je mana yang baik. Apa pendapat mommies semua ?

14 Balas

Xlah sis..sya suka tidur mngiring baby xikot pn....kalau ikotkan kajian baby lebih selamat sleep on back sebab kalau mereka muntah susu..muntah tu xkan masuk paru2..sebab xterhalang..dia akan turn balik & sleep on back dpt mncegah SIDS..kalo baby tidur mngiring mmg bagus sbb dpt elakkn baby dr bgun sbb tkejut tp lebih elok sleep on back.

hishhh...apo lah ckp yg negatif2 pada ibu2 mcm tu...sebenarnya perkembangan baby ni brgantung pada baby sendiri mgikut umur dan tahap kemampuan anak2 sendiri...ok...mommy jgn risau lah yer...

Mngiring mommy. Tdur menelentang x elok utk tulang mommy & x elok utk baby jgk. Digalakkn utk tdur mngiring

Bukan sebab baby ikut tapi memang doktor pun x galakkan tidur terlentang. Dalam buku pink ada mention.

Knapa eh saya tdo lentang ok..klu mngiring kiri kanan..baby asyik mnendang2,perut jd keras..ada yg cmtu x

1y ago

sama laa..tpi boleh ke tido lentang

Tido terlentang tu mmg x digalakkan ibu. Tp x de la sampai baby pn terikut. 🙂

oooo patut ank sy suka tdur meniarap. tp tdur mniarap bagus juga kan

tdo telentang rasa mcm x puas nak bernapas... 😂😂😂😂

Mmg xdpt nk tido terlentang sis.. Huhu perut xselesa

suka tido meniarap 😂