GDM semasa hamil.

Sye skrg hamil ank ke 4,baru 17week..pregnant sblm ni alhamdulillah xde masalah..Skrg ni,kandungan yg ke 4,Sye mengalami masalah GDM..MCM2 cara Sye buat...bacaan ttp tinggi..ada tak tips tak UTK elakkan bacaan drh tinggi...Sye x pernah mengalaminya sebelum ni..

1 Balas

Hai sis. Oh saya pun ada kencing manis tp harini so far cek gula terkawal. Nurse pesan mkn nasi suku je, lauk lebih takpe. Lepastu saya makan roti whole grain dgn air masak. Google makanan turunkan bacaan kencing manis. Kalau saya minum air bergula saya akan pastikan saya buat kerja lepas minum supaya gula tu jadi tenaga & x terkumpul dlm darah. Nak lagi berkesan saya baca artikel, kita kena bersenam. Boleh cari kt YouTube senaman ringan je utk ibu mengandung. Bersenam dpt galakkan organ 'duct' kita bekerja & dpt rendahkan gula dlm darah. Walaupun dh buat kerja rumah still kena bersenam 15-30min setiap hari barulah bacaan gula dpt turun dgn berkesan. Cubalah sis.