Disahkan mengidap GDM ketika hamil

Assalamualaikum, sye ingin bertya bagaimana nak turunkan Kadar gula didalam darah ketika kehamilan, sye bru disahkan mengidap GDM bru2 ni.

4 Balas

Kawal pmkanan sis,sy pn sangkut juga..klu boleh lpas mkn rht kjp lpas tu buat lah kerja2 ringan,utk bantu awak kawal gula naik..nes ajar sy lpas mkn rht kjp lpas tu buat kerja ringan utk turunkan gula sblm cek bacaan gula strusnya..klu boleh amalkn bjalan minimum 30min stiap hari..

makan suku(karbo),suku(protien),separuh(sayur hijau)...dinner full course meal sebelum pukul 8..air manis cut /bykkan air masak..sy pun gdm,bila buat cmni bukan gula je turun,berat badan pun xnaik mendadak..

Kurangkan makanan berkarbohidrat tp tak boleh langsung xde on diet ya. Makan suku2 separuh dan kurangkan minum air bergula. Lebih makan sayur dan buah. Minum air lemon.

kawal pemakanan. biasanya ibu gdm Akan jumpa pakar. nanti pakar Akan ajar portion makan. boleh try minum lemon juga untuk kurangkan Gula.