Makanan Pedas.

Sya suka sgt makan makanan pedas.. bila hamil ni, adakah makanan pedas akan merosakkan kandungan?

12 Balas

saya masa pregg 5 bln, termakan pedas, time tu saya rasa biasa tapi nak masuk malam time tidow perut rasa memulas gila, sakit sangat rasa mcm nak buang air besar tapi tunggu-ii tak nak keluar, minum air masak banyak but still sakit, tahan sampai pkul 4am pergi kencing nampak darah. serious time tu pikir anak dah meninggal ke dlam perut, esok pagi terus pegi klinik, alhamdulillah baby elok-ii je doc cakap time tu baby tak selasa dalam perut sbb pemakanan ibu yg tak berpada-ii soo dari pengalaman saya klau ibu nk mkan pedas okey but janga over sangat pedas tu. perlu pikir baby dalam perut. alhamdulillah now im 7months.

kalau boleh elakkan pedas,saya pun sejenis suka pedas..bila mengandung makan pedas senang kena heartburn dan dokter tak bg makan pedas...penah juga admit sbb makan pedas,drip water sbb terlalu sakit perut.nasib baby kuat...

jgn kuat sgt mkn pedas sis , nt trimester 3 dy akn jd buasir .. sy hjung trimester kedua alhamdulillahhh since stop mkn pedas buasir dh xd .. klu x buasir smpai luka dubur 😭

3y ago

Buleh try mnum ni. Nurse suggest utk elakkam buasir dan smbelit. Dlm pntang pun buleh mnum. Ssuai utk nk tmbah ssu bdan naikkan hb

makan apa2 biar bpada2 je sis..pedas bole,pedas sgt jgn...ikut ketahanan badan masing2..ada org mkn pds sgt2 pon masih ok..tp xthu nanti2 kesannya kemudian hari kn..

Saya pon suka makan pedas, dah 3rd trimester ni kena cirit je. Hehe tapi ada y cakap baik cirit dari sembelit 😂 kena kurang kan

Saya hantu pedas even sebelum kahwin lagi. Time mengandung pun masih makan pedas tapi saya monitor kepedasan tu. Saya cuba kurangkan dari biasa

Better yg makan makanan yg tak terlalu pedas. Takut cirit birit. Kalau cirit birit boleh dehydration dan bagi effect buruk kpd kandungan

boleh makan. tapi hati2 sbb masa mengandung ni cepat sgt kena gastric. nanti merana dgn pedih ulu hati

3y ago

betul tu, sya pun suka pedas, tapi bila makan pedas skrg cepat sakit perut n xselesa, risau pula effect pd kandungn

insyaAllah xde pape boleh je mkn. tp klau boleh kurangkn #30Nov20  #TAPSuperMoms

Ikut org kot. Sy kerap mkn pedas tp takde pulak kena heartburn pedih ulu hati tu.