skdar nk meluah sbgai first time mom

sya mau luahkn apa yg sya lalui dri sya pregnant shingga brpantang. smasa mula pregnant sya stress dgn suami sbb dye langsung x mmbantu sya. dye krja blik rmah trus mkan, tido.sya pham krja mmg penat tpi cuba la luangkan msa dgn isteri sndiri. sya sakit pinggang, tiap hri merungut sakit bdan tpi dye cuma bt x thu je. smpaikn sya tido seblik pun x de mood hri2 shingga mmg x nk lngsung tgok muka .blik je krja, tiap hri baring kat bilik duk mnghadap hp shaja krjanya. bila cuti pun sma jgak. tmbh lgi keluarga sbelah mertua lngsung x de bgi apa2 sumbangan untk baby sprti bju atau duit untk bli brg untk branak. tiap hri sya pikir bnda yg sma smpai stress nk depression. tpi sya cuba je tahan. bila sya kata sya stress, pndai pulak kata jgn bnyk pikir 🙄 smasa sya branak bulan 11 aritu dye lngsung x de jenguk wad sya di hospital ( ada pun skejap je ). tnya sya dh mkan ke blum pastu trus blah. x smpai brapa minit pun jenguk 🙄 skrg sya tgh brpantang, suami sya x de pun tlong bntu sya brpantang wlaupun kmi tnggal di rmah mak bpak sya. mak sya yg tlong sapukn ubat untk bhgian bwah luka jahitan, tlong angkat sya bgun / duduk, tlong mndikn sya. sementara suami sya bt prkara yg sma tiap hri mcm slepas kawin dulu. jaga anak pun x nk, skrg anak dh sbulan lbih tpi bru nk pegang budak. sya sruh dye bri susu formula (sbb sya kurang susu bdan) , baby tiba2 muntah kahak dye trus lari ke bilik mndi kemudian uwek uwek geli dgn muntah mcm la dye tu pregnant 😂🙄 lpas tu trus msuk bilik bt prkara yg sma jgak . sya hairan bila la agaknya dye nk brubah . x kn smua nk hrapkn bini je bt smua krja 🙄 #firstmom #SekadarBerkongsiCerita

12 Balas

nasib kte ni serupa jela.nasib ade mak ayah yg amik tahu nasib diri dan anak ni.nk harapkan somi dgn belah2 sana tu.cm mimpi jela.sy blh bersalin normal asalnya tp disebb kn sy stress NGN somi.time kt labour room Tula maknya tipon suruh itu la ini la.aku TGH sakit nk beranak ni.yg laki aku ni blh plak nk balik g kt mak nye.ape ke bodohnya.bini kt sini TGH sakit kau blh nk tglkn camtu je.xpela nasib aku kot.mse anak dlm perut pn sllu kne tgl.dia sebok dgn Kwan n keluarga dia.aku ni bkn keluarga dia kot..anak da keluar pn ingat ade la berubah sikit .mimpi jela.ank baru berapa hari dah pergi konvoi dgn kwan2.aku TGH pantang kot..xpe dgn luke tu aku then jela.xsakit mana pn .hati LG sakit..pandang muka anak .aku tanamkan dlm diri xpe org buat aku MCM ni.kau susah aku ade.kau sakit bertahun aku jage.aku cmni kau blh tglkn aku sensorang..sejak tu sy xlyn somi.tdo sekatil pn tp aku dah matikan napsu aku Smpai bila2.bia la aku idup UTK anak aku ni.kau pn blh lah pkirkn sendiri.kadang kte rase kte ni MCM menyusahkan idup org ln je kn.xyh la mengharapkan klu dia xnk.buat jela sendiri.aku xmenhasut tp aku paling benci jenis2 lelaki cmni.

2y ago

sya pun mmg tiap hri pikir cm awk ni, apa la nsib kita ye hmmmm 💔

wow 1st time baca confession dri ibu Chinese...selalu yg Sy tgk lelaki Chinese ni kalau Bab anak & isteri dlm pantang mmg deorg take part betul...dri mgndung teman check up, dh bersalin handle anak lagi.... skali anak yg dh besar (sulung dlm umur 4/5 tahun) pun dia boleh handle lagi sementara tunggu isteri check up... kena ajar la dia sis... muntah anak, berak anak dia kena bantu buat skali...sebab anak sama2 bukan anak u sorg.... kalau msih x nak bantu u cakap je ni sorg jelah anak dia...xpayah tambah ramai2 kalau dia x boleh bantu.... Bab pemberian dri family mertua tu jgn ambil hati...rmai je dlm kalangan ibu2 bangsa Melayu ni yg Rasa mcm awak Rasa, termasuk saya...haha saya mmg bukan menantu pilihan so mmg Saya pun xde expect apa2 pemberian dari deorg...dri anak sulung sampai skrg nak beranak yg ke 2 pun deorg xde Tanya Khabar pun apatah lagi nak beri2 hadiah tuk cucu....

2y ago

sorry jugak sis sy igt Chinese 😂 tpi jgn ambil hati sgtbya pasal mertua tu....semua bangsa ada je masalah mcm ni...🥲 tpi sy xtahu la kalau2 mmg mnjadi Adat kaum sis mertua memberi2 hadiah tuk cucu, bila x bagi sis Rasa sedih...I am sorry for you.... tapi kami malayu mmg x wajib pun, kalau dpt tu mmg happy lah kan Kita penat melahirkan anak, bagi deorg Rasa jadi atuk nenek then deorg appreciate Kita dgn bagi hadiah tuk anak kita.... xpelah tuhan ada sis... ada hari ada balasannya...buat baik dpt baik Dan sebaliknya...😊😊😊

Dulu sy byk juga pendam. Tp bila pendam, tak peduli, hati sy makin rasa sakit. Jadi sy belajar utk luah apa yg sy rasa kat suami. Suami ni kena diberitahu apa yg kita pendam, kalau tak, dia takkan faham. Tapi luah jangan dlm keadaan teriak2 atau tengking2. Marah boleh, tapi jangan nada tinggi. Klau tinggi suara, suami akan jadi emosi. Sy belajar tegur suami apa yg sy rasa, lepas tu sy selitkan juga ayat minta maaf sebagai isteri. Cara mcm tu baru suami sy faham & mudah utk kami bkomunikasi sekaligus perbaiki mana yg patut. Kalau masih sygkn rumahtangga, berusaha bersama. Kalau tak, lama2 tanggungjawab akan semakin jauh, hbgn makin lama akn jd tawar. Hati isteri juga yg banyak menderita dlm diam.

1st. bab suami sama2 buat kerja dan membantu ni, sebenarnya kena duduk berbincang dan bertegas drpd awal kahwin, tak boleh harap owh nanti dah ada anak berubah la..tp kita tak boleh undur masa, jadi jangan la sebab dia geli, kita stress, kita pun biar je la dia xpayah buat..tak, kita minta je tolong, cakap je direct setiap kali nak buat apa2, nak check luka, panggil suami dulu, biar pun mak ada untuk tolong.. 2. bab keluarga mertua takde pun nak hulur ke bantu, tanggungjawab tu atas suami, melainkan suami tak sediakan, baru jatuh pada waris yg lain di sebelah keluarga suami..jadi jangan la stress2 benda yg tak perlu ye..diorang bagi, ambil, tak bagi, tak payah fikir banyak2..

2y ago

Betul tu kak saya setuju bab no 1 tu part tu mse sy baru khwm mmg sy tegas kan biar la org nk kata kita mcm “Qc” yg pnting ni utk khidupan akan dtg… alhamdulilah mula2 sy khwn mmg susah jugak sye jnis mcm smua nk susun teratur x suka sepah” husb pulak asal boleh… lme2 ckp ulang kali skrng dia dh thu alhamdulilah dlm pantang anak first smua dia bole handle sndri urus rumah even dia kje syukur .. ctg husb dh cuci baju dh sidai nty dh kering dia nagkat sy smbil” dduk pntng lipat lah bju dh siap lipat nty husb balik dia susun dlm almari… bab lipt baju mmg husb awal2 dia x kn buat so sy x kesah sngat as long dia tlg dlm bab lain… tapi klo dia x smpat bsuh baju kita naik kan jela baju dlm washer nty kita x sempat sidai sbb anak meragam balik kje dia sidai kan .. bab msak pn.. sbuh tu biasa sy msak utk bekal dia ig sbuh anak meragam sye jaga dia bngn msak breakfast n lunch alhamdulilaah sngat2 bersyukur

dkt sini , benda 1st kena buat adalah bgitau dkt suami perangai dia .. bgtau apa yg sis rasa .. bgtau apa perlu dia buat .. laki ni ada jenis nak semua benda bgtau .. x bgtau x reti nak buat .. x bgtau x reti nak ambik tau .. nak kata kurang bijak kang kurang ajo lak 😂tapi tulaa , kena bincang dgn suami apa sis rasa and bgtau dia apa tanggungjawap dia .. apa sis nak dia buat dgn sis .. kalau dah bgtau tapi perangai still sama bermkna mmg dia sengaja laa perangai gitu .. perangai x nak peduli apa nak jadi dkt bini anak .. so try dulu laa luah and gtau suami apa semua sis rasa dan apa sis nak dia buat

2y ago

tu dia mmg sengaja laa perangai gitu kalau dah berkali tegur .. jadi lepasni sis jaga anak jelaa .. x yah harapkan dia nak peduli ..

dah ckp ke dgn suami yg perangai dia tu mcmtu? kena ckp kalau belum. minta ayah/ibu puan nasihat sikit. isteri bukan trofi, kena ingat tu masa kahwin dulu beriya. tp puan pun kena fikir juga yg fam mertua takda tgungjawab utk bg duit/belikan brg utk puan beranak. tu semua letak atas suami puan. puan kahwin dgn dia, bukan dgn mak/ayah mertua puan. kalau puan mampu bertahan, sabar & ckp lah ulang kali dgn suami. kalau dah tak sanggup, boleh ke pej pendaftar/agama (kalau Muslim) utk kaunseling & tindakan selanjutnya. harap dipermudahkan

2y ago

sya mmg dh bnyk kli tgur , dgn mak bpak sya skli tgur dye . dye bt x endah pastu gelak2 pikir kmi ni brgurau pulak . org tgh tgur serius dye prgi main2 pulak haishhh

ckp jela dgn husband tu. u x suka perangai dia. u nak mntk tlg ke ape ke cakapm dorg tu bukan ade sixth sense nk fhm apa kita fikir dgn rasa. brg anak tu u dgn husband yg kena beli, knpe nk suruh fmly in law pulak bagi dkt u? suke ati dorg ler nk bgi ke x brg utk bby u. dorg bagi amek, dorg x bagi pegi beli sendiri. tu bukan tanggungjawab fmly in law. tu tanggungjawab u dgn laki u.

Kita betul2 kenal perangai pasangan lepas dah kawin kan..waktu cinta cintun smua indah belaka. Setahun dua dah kawin baru nampak taring dia yg sebenar. Kadang sya terfikir juga. Kan best klu org lelaki boleh rasa sakit bersalin, morning sickness, badan berat dll..baru adil..yg si ibu pula, dah tau menantu dlm keadaan cemas boleh pula call2 anaknya. Memang betul2 spesies puaka

puan dh cuba berbincang dgn husben?? nnti cuba la bincng baik2 dengan husben bgtw apa puan perlukan dan apa puan nk dia bntu.kekdg lelaki ni dia xtw apa kita nk..tp kita sendri yg kena bgtw dlm ms yg sm kalau puan ada bc pape artikel atau ada dpt apa2 ilmu tentang parenting nnti tryla share dgn husben mana tahu dia berubah... mg dpmudah segalanya .aamiin

2y ago

Sya mmg dh berbincang dh pun. tpi msih jgak prkara yg brulang. mmg jenis x nk brubah 🤦🏻‍♀️

Ermmm klu sy bab jaga bby mmg susa nk ckp tpi klu bab dlm rmAh basu kain basu pring mandi kn ank sulung kmi suami tlg tpi klu jaga mlm mmg siang pn x jga sbb dia kerja susa la nk ckp🥹