baby still trauma dgn Moro Reflex test yg dilakukan oleh dr msa umur sbulan

baby sya skrg umur 1month20hri tpi msih trauma dgn test Moro Reflex yg dilakukan oleh dr smasa dye umur sbulan aritu. sbb skrg cuaca pnas jdi sya biarkn dye x brbaju cuma pkai barut dn pampers je. tpi bila sya ltakkn baby ke bwah tilam untk tukar pampers , dye trus trkejut pastu mnangis smpai muka merah . mcm mna nk hilangkan trauma cmtu? sya kesiankn dye tmbh lgi cuaca skrg pnas pulak. #ingintahu #firstmom

5 Balas

Try letakkan baby perlahan2 dulu, bila dia nangis atau terkejut, awak try peluk dia. Tanpa mengangkatkan dia semula. Maksudnya masa dia baring tu, try hug dia. Laga2kan pipi kita ke pipi dia bagi dia tenang sekejap. Dah berhenti nangis baru awk angkat semula dan buat apa yg awk nk buat tadi contoh nk tukarkan pmpers dia. Kalau dia masih menangis jugak, teruskan tukar pmpers laju2. Kena sabar dan jgn takut/panic bila baby menangis kuat. Lama2 nanti dia akan biasa dgn rutin yg kta buatkan utk dia. Masa nak tidurkan dia, bedungkan dan bagi dia tidur mengiring ke kiri atau ke kanan. Letakkan bantal penghadang dpn dan belakang dia. Try ikut masa baby dlm perut awk tidur mcm mana. Ikut kebiasaan semasa dlm perut. Kalau baby tidur mengiring sbelah kanan, jgn lupa tukar ke sebelah kiri pulak ek. Utk jaga kepala dia. Biar cantik elok membulat. Cara ni yg saya praktikkan dan alhamdulillah anak selesa tidur x kerap terjaga. Jaga masa nk susu je or nak tukar pempers. Selesai susu, dia tidur dan saya letak kat baby coat je. Saya boleh buat kerja lain sambil pantau2 jengok2 dia.

Yg saya tahu doktor akan buat moro reflex test kalau baby since lahir ada masalah. baby sis mmg ada masalah ke sampai doktor buat test nie? doktor x akan buat saja2 kalau baby normal sbb semua baby lahir mmg akan ada moro reflex nie secara naturally.

1y ago

ouhh. okay. biasa kalau yg dtg physiotherapy session nie mmg kami akan test moro reflex. dan mostly yg dtg physiotherapy session nie adalah baby yg 'special' & delayed milestone.

maksudnye doc Ade test angkat bb n lepaskan ke tangan utk tgk Moro reflex masa umo sebulan..cube baringkan cara lain..awk nk letak bb tu letak same2

tak faham? dr buat test mcm mana? & knp puan ckp dia trauma?

1y ago

anak saya pun itu mcm, lepas mandi tak berbedung tak ad bungkus apa2 tangan mcm terbuka lepastu mcm terkejut and nangis biasa saya bagi kain kecil atas tangan dia baru tak nangis

betul... tak faham, moro reflex test?