nak tanye?..

sya baru mengadung ank first.sekarang sya da 25week da.sya tadi p chek up.doktr mrh sbb bert bdn saya naik xmenten mcm dia nk..mkanan apa yg perlu sya mkn.sya lama xmkn leps bulan puasa xlalu nk mkn ubt doktr bagi tu zensofer..

26 Balas

Bagi saya setiap org xsama reaksi tubuh pada kehamilan. Saya first trimester berat terkawal tp bila masuk 2nd trimester berat naik mendadak. Tp sbnye makan mcm biasa je. Cuma nurse yg consult sy ckp kita risau kalau berat naik mendadak ni tkut recovery lambat. Nnti lambat la nk slim balik🤭. Tp sy alhamdulillah dah slim balik mcm sediakala. Body setiap org punya reaksi xsama so pada sy jgn compare dgn org. Biar bdn kita ambil masa sndri pulih. Bab makan time pregnant pulak sy mkn mcm biasa ikut jadual. Jgn sbb preggy mkn 2 portion sekali tu bahaya. Kalau rasa lapar nk snack, ambil buah sbgai snack. Kalau boleh elakkan fast food, frozen food semua.

Sy dri awl preegy berat naik mnjdi2,kdg sebln 4kg di awl preegy,mula2 kena bebel di nurse tp sy jwb tk tahu nk bt mcm mana sbb dri awl preegy sy tkde alahan bab mkn,tk muntah,semua mkanan sy mkn dgn senang hati hihi..stiap kli berat naik lebih sy kena bt chek bp 3xsmggu,tp sjk lpas raya berat sy jd mantain smpai lh skrg..raya sy 28week skrg 33week mkn bnyak berat naik cntik nurse pun heran😂skrg sy mkn lg kuat sbb lapar dia smpai tkleh bwk bncang,tp sy ambik nasi sekli sehari je..time lunch..pastu selebihnye mkn biasa2 je..skrg berat dri awl preegy smpai skrg dh cecah 15kg naik..nasib mnum air gula tk de sgkut hihi

Sy alhamdulillah pregnen smpai 28w ni berat bdn naik 5kg.raya naik 1kg hahahahaha.sy kuat mkan..nasi dr pg tgh ari kdg2 mlm sy mkn kdg2 xmkn nasi.xpun ambik lain.apa sy amalkn air putih 1.5l sehari ke atas.mgkin tu sbb nya kot.sy pun tanya doktor kalau minum air byk2 ade masalah x.doktor ckp minum byk bagus.

sy naik 2kg..misi klinik siap remark 'berat raya'. 😂.Pergi klinik besar x de pulak doctor nak marah sebb naik berat.. cuma klinik dekat kg ni je terlebih detail.

5y ago

Sama. Pegi kd kene refer kk. Jumpa doc kat kk doc okay je pun.. Huhu. Hb semua okay je. Berat je naik. Masih normal kan.

Saya pown lps raya berat bdn naik 2kg lebih.. dokte kata berat naik, hb menurut.. nie kene jaga mkan tak bole mkn manis² bnyk.. ubt kene makan..

Biase kalau naik mendadak doc suruh mnum air gula n amik drh untuk cek kencing manis. If darah ok..berat naik tu xde ape2 masalah pon..

Asal dye marah.. patutnya bkn check baby ke yg okey berat badan bkn ibunye.. Ade je ornag 100 kg pregnant tpi Dr x marah pun..

Sy pon kena marah gak sis sbb berat naik mendadak..tp mcm xrasa naik pon sbb mkn dlm portion yg sikit je..

Saya haritu naik 4 kg. Tak de la doc tu marah pon cuma dia suruh minum air gula sebab takut gdm.

Ckp la tgh ade selera nak makan..klu sy ckp je mcm tu,lg² waktu raya hari tu..bedal semua🤭