Ank dngn hp

Assalamualaikum moms semua kat sini sya nak minta pendapt ank sya sush nak duduk diam mkn kalau x bgi nonton cocomelon sya penh dh cuba x bgi dia tengok hp bila mkn tapi x nk duduk diam asyik ke hulu ke hilir pstu dia mkn x hbis bert bdn dia pn turun jdi sya pikir" balik wktu dia mkn smbil tengok hp mkn di okey je habis je duduk diam makn smbil nonton bert badn pun okey sya bgilh dia nonton smbil mkn... cara sya slh ke? atau moms ada cara lain nak bgi ank duduk mkn sampai hbis sya dh belikn dia mainan mask" tu semua sbb sya pikir dia bole main benda tu smbil sya suap menjdi juga tpi kadng" je sya x taulh nak buat cm mna supya dia mkn bnyk tapi x tengok hp tolong bgi saran

2 Balas

Wslm. Cuba kurangkan bagi hp dekat anak. Kalau terpaksa, bukak tv je. Masa dengan anak cuba jangan tunjuk atau main hp depan dia. Kena banyakkan main dan two way komunikasi dengan anak. Saya pun bukak youtube dari tv je kalau dekat rumah. Mmg tak bagi phone sebab saya taknak dia terbiasa main hp kalau berjalan dekat luar takut mata rosak sebab terlalu banyak tengok screen

Waalaikumussalam wbt Saya banyak berborak bersembang dengan anak time makan Saya makan sama2 dengan anak Main suap2, buat mimik muka… buat bunyi macam2 yang boleh menarik perhatian anak2… Saya tak tahu mungkin parents lain ada cara lain yang sis boleh try…