Duk uma mertua

Sy tkda tempat dh nk crta. Sy stress sbb sy xnk dh duk uma mertua. Suami plak gaji ckup mkn je utk nk duk uma lain tu tak mampu. Sy nk keje, suami tak bg sbb keadaan skrg covid. Tp mental sy penat sgt sgt. Taktau la dorang ni anggap sy org gaji ke, apa ke. Tapi sy xleh duk senang lenang. Dorang jadi panas hati. Sy ni mmg jenis tido ptg. Sbb dulu niaga, mmg akan tido petang. Baru kawin 5 bulan. Nak adapt life baru. Mcm mana nk ckp eh. Dorang ni jenis amalkan give & take. Aku buat ni, kau buat tu. Tp sy plak jenis, kau nk buat, kau buat. Taknak buat, takyah buat. Selalunya dorang masak, sy yg akn bersih2, basuh2, kemas2. Pdhal dulu sblm kawin ramai nasihat, jgn biasakan basuh pinggan ipar duai. Nnt drang naik lemak. Tp sy endahkan sbb xnk ada yg bermasam muka. Ipar sy ada 3 prpuan, 1 lki. Yg lki dg kwin duk tmpt lain. Yg prpuan smua 1 ngri. Dekat2 je uma. Semua dh kawin ada ank. Ada sorang rumah dia dkt sgt dgn uma mil. Jalan kaki 2minit je. Dorang ni semua ada tabiat dtg uma mak dia ni (mil sy), dorang ni semua bab mulut no 1. Kalau ko lawan mulut dgn dorang ni mmg xkn menang. Husb sy sendiri takut nk lawan mulut dgn dorang ni. Husb yg bongsu dgn yg no 4 ni jual bundle. So smlm husb dgn husb no4 n 5 ni g cari bundle, n belah la kat bawah rumah (duk flat), sy ikut la husb turun, drpd duk bilik je, sbb sy mmg tak suka duk luar sgt. Sbb sy main phone jgk. Bkn bt apa pun. Sy tlg husb n husb no5 utk kemas bju yg nk buang. Banyak gila la. Pstu naik uma dlm pukul 2. Bawak jag air, cawan, periuk n pinggan nasi. Sy naik uma, sinki penuh. Sy pun basuh jela apa yg sy bawak naik. Bkn sy makan, sy nk basuh buat apa yg lain tu. korang kt atas knp tak bsuh? Korang yg mkn kn. ank ko yg mkn. Kalau sy lawan alasan dorang, dorang dh masak. Sy yg kena basuh. Jd sy bg alasan sy skit kpla, kalau bg alsan preg, baru 4minggu. Over sgt plak. Kena cop pemalas. Dorang dh suka dtg uma mil, balik lewat malam, kadang tidur sini. Yg no4 tidur sini dekat 2w sbb rumah dorang xda air. Paip empangan bocor. Duk uma mil aircond most of the time. Tapi tak byr bil. Sy yg duk uma ni jd tak selesa la. Bayar jugak rm100. Rumah ni tak bayar dah. Pstu kalau masak kat uma ni, selagi tak habis….. faham2 jela.. Dorang jenis suka makan petang. Sy plak tak minat sgt lgpun dorang yg nk mkn, dorang la buat. Kalau husb sy nak, sy buat la. Ini aku plak kena buat. Yg no 2 plak, mmg akn tidur uma mil hujung minggu.. yg ni sy hormat la sbb kak ipar, lgpun dia x mcm yg no 4 n 5 tu.dia ni tenang sikit. Cuma kalau dah semua bising, dia pun jd anti la dgn sy. Haih, semua benda tak kena.. Rumah ni sy kena buat semua kalau boleh. Dorang tau dorang masak dorang makan. Aku tak masak ni jadi tak sedap nak makan. Selama ni sy basuh jemur lipat baju takda plak sy berkira. Ni sebab husb aku xda duit je. Lauk aku nak masak pun tak best sbb bukan aku beli lauk. Kalau duk dlm bilik, cop pemalas. Padahal dorang dtg bawak laki dorang, aku nk jaga aurat aku. Engko tak kisah la, aurat engko, engko tak kisah. Pstu katakan dorang dtg, laki2 dorang keluar skli. Kadang2 aku ada gak duk skli kat ruang tamu tu. walaupun aku ni silent mcm org bisu. Aku xlayan cite2 yg korang layan, sbb aku tak minat. Tp aku duk jugak. Tapi penat la, ruang tamu bukan besar mana. Sofa bukan luas sgt. Penat tau tak penat. Aku rasa mati lagi baik 😭

22 Balas

Sy rasa nk tknk kena bgtau suami yg lebih elok puan bekerja dan sama-sama usaha sewa rumah lain. Kalau emosi tertekan mcm ni takut lama-lama jadi satu rasa benci kt keluarga suami, dah susah. Lgpun mmg disarankan duduk asing, utk lebih mudah jaga aurat dan privasi suami isteri. Kena bincang dgn suami dan minta suami fahamkan dr side puan.