Tak paham la

Sy tk paham dgn konsep power pumping. Dh naik melecet n luka puting sy.. setiap 2 jam pump.. tp susu tk keluar2.. Apa perlu sy buat? Milk booster tkyh ckp semua dh cuba .. Ble pump dpt 1ounz je

4 Balas

Sis Sabar ye, saya pun mula² buat power pumping dapat 1oz je. Tapi hari² gigih juga buat sampai la hari ke 5 Alhamdulillah naik sikit dpt 3oz. Walaupun perubahan kecil tapi takpe kena positif jangan stress. saya ada baca kalau buat power pumping jangan tengok berapa kita dapat sbb tujuan utama power pumping tu untuk naik kan supply. Jadi kalau pam angin pun teruskan sje. Ada org dalam masa 2 hari dah dapat hasil, ada org 2 minggu baru dpt hasil. Selain tu sis kena perhatikan juga, saiz corong tu kena atau tidak dengan sis sebab kes sy, sebab saiz corong tak betul nipple saya sakit, jadi clog duct, n bila pump tak dapat hasil yg optimum. Sebenarnya boleh dapat banyak lagi, tapi disebabkan saiz corong tak betul susu tak keluar sgt. Kalau sis punya saiz corong besar, sis boleh beli insert mengikut size nipple sis dan tak perlu tukar pam. Sis jangan pam 2 jam, lama sangat tu sis. Kalau sis guna double pam it should be sejam shj sis. ▪︎20 minit pam ▪︎10 minit rehat ▪︎10 minit pam ▪︎10 minit rehat ▪︎10 minit pam Saya guna single pump kena sejam sejam 10 minit. Saya tak amalkan milkbooster, Saya minum air je banyak² n kerap² df dengan anak. Bila anak macam tak cukup baru sy top up fm. Tapi ni cara saya la lain org lain cara.

1y ago

hi blh tahu satu sesi yg sis nyatakn utk satu breast je ke? dah siap sejam sblh kiri. buat sblh kanan pulak? total 2 jam?

hi awak, ni pengalaman sy, dulu wktu ank masih baby, sy mmg struggle nk susu byk, sy bekerja, sy buat power pumping tu, alhamdulillah menjadi kat sy cara sy, 8.30 smpi kerja tu, sy sarapan dulu. kol 9 start pump = 20 minit lepas tu biar breast rehat 10 minit then, sambung pump lagi 10 minit rehat 10 minit, sambung pump 10 minit mcm tu cara sy buat, then boleh rehat kan breast, 2 jam kemudian ulang balik kaedah yg sama mcm tadi, alhamdulillah dlm masa 2 minggu mcm tu, lama² susu mkin byk, anak pon kenyang 🥰, awk jgn putus asa ya, sy doakan urusan awk dan baby dipermudahkan

1y ago

hi. blh share pum 20 minit tu utk satu breast atau 2 breast ? kalau single pum mcm mna ye

boleh refer kk.. ckp xkeluar sgt.. selain concept demand and supply, masalah lain pun boleh membawa kepada masalah xde susu bdn.. mcm masalah hormon, breast tu sendiri dan sbgnya..

Adakah mummy pilih corong yg betul? Mungkin pump yg digunakan tak sesuai. Yg penting, minum byk air, jangan stress.