Relaktasi tanpa direct breastfeed bayi

Salam dan salam sejahtera, mohon pandangan semua, baby sy skrg berusia 2 bulan, sejak lahir tak pernah direct feed (anak tk pandai latch). Sy prnh cuba beberapa kali utk direct feed dan tak berjaya. Pada awalnya sy akan pump susu sy utk bagi pada anak melalui botol, tapi skrg sy dh lama tk pump (tk follow betul jadual pump) jd susu sy drop. Sy cuba teknik marmet masih ada lagi keluar susu/cecair tp tk banyak. Skrg anak memang fully fm, tp sy berhajat nk cuba jugak utk bagi anak susu badan sy. Jadi sy nk bertanya adakah possible utk melakukan relaktasi secara pump shj tanpa direct feed pd anak? Adakah berpotensi untuk berjaya proses relaktasi? #pleasehelp #firstmom #firstbaby #relaktasi #directbreastfeeding

3 Balas

Boleh. Buat power pumping. Jaga jadual. Confirm susu slow2 akan jadi banyak. Saya dh try. Menjadi

1y ago

Boleh share jadual power pumping dan notmal pumping puan?

sy pn perlu kn jwpan utk persoalan ini..

1y ago

Terima kasih membantu🥰

boleh, Cuba pump banyak kali

1y ago

Terima kasih atas respond🥰