Relaktasi tanpa direct breastfeed bayi

Salam dan salam sejahtera, mohon pandangan semua, baby sy skrg berusia 2 bulan, sejak lahir tak pernah direct feed (anak tk pandai latch). Sy prnh cuba beberapa kali utk direct feed dan tak berjaya. Pada awalnya sy akan pump susu sy utk bagi pada anak melalui botol, tapi skrg sy dh lama tk pump (tk follow betul jadual pump) jd susu sy drop. Sy cuba teknik marmet masih ada lagi keluar susu/cecair tp tk banyak. Skrg anak memang fully fm, tp sy berhajat nk cuba jugak utk bagi anak susu badan sy. Jadi sy nk bertanya adakah possible utk melakukan relaktasi secara pump shj tanpa direct feed pd anak? Adakah berpotensi untuk berjaya proses relaktasi? #pleasehelp #firstmom #firstbaby #relaktasi #directbreastfeeding

2 Balas

Mommy cuba bli nipple shield tu, psg & cuba bg baby bf,kdg dia nipple confuse or nipple tenggelam…so dia marah la awat la nipple ni pendek…actually xda masalah kalo nipple cmtu masih boleh lagi utk bf…saya pn dlu cmtu…jd saya bli nipple shield tu,masa nk nyusukan dia saya psg…lpas umur dia 2 bulan alhamdulillah nipple shield tu xpakai da sbb dia da bleh minum direct…utk byakkan susu badan,pakar lataksi yg saya pernah jumpa sarankan makan supplement Sunflower lecithin..ini bgus utk tmbah susu or ada masalah clog…tp kena byakkan minum air ye…oh lecithin ada jual online…kt farmasi xda

bolehh. awk kena buat power pumping kerap. untuk tambah susu badan buat power pumping at least 1-2kali sehari. untuk relactation, at least 3-4kali sehari.epmom ni awk kena kental, jaga jafual pam setiap 3 jam walaupun susu sikit/tak keluar lansung. skrg fasa untuk signal pada otak untuk create demand saja. lama2 susu akan bertambah tp ambik masa. disiplin jadual pam kena jaga. anak tak pandai latch sebab apa ? biasanya 2 sebab je. kenalkan botol terlalu awal atau tounge tie. kalau tounge tie kena refer doc