Keluarga suamiku

Sy tk berniat nk membuka aib keluarga suami cuma sy sekadar ingin meluah dan bertanya pendapat. Suami sy anak sulung dari 3 beradik & suami byk menanggung keluarga walaupun ayahnya masih bekerja.Sy dan suami menyewa rumah dgn jarak 10km dari rumah mil. Sy tak kesah psl suami berbelanja pd keluarga cuma tertekan dgn mertua dan adik ipar perempuan sy slalu minta suami sy utk penuhi kehendak mereka walaupun tau pendapatan suami tk seberapa.Mertua sy ni jenis yg malas masak jd slalunya suruh suami sy tlg belikan kat kedai utk satu family.Masalahnya bkn sehari sekali, ada masanya utk mkn tengahari,minum ptg n mkn mlm. Adik ipar pula hampir setiap hari seronok boros berbelanja bila jalan2 lepastu minta suami sy duit minyak dgn belanja. Yg sy geramnya adik ipar umur dh 20 lebih tp malas nk kerja sbb penat n gaji tk berbaloi jadi dia putuskan utk menganggur.Kalau suami sy tk penuhi kehendak diorang atas alasan kekurangan wang nnti mertua mula bising ckp itu ini smpai suami sy tertekan.Kata mertua sepatutnya hidup dia dh senang tp anak dh besar pun tk bole diharap.Pernah sekali adik ipar sy tu tgk sy ad phone baru jd dia igt suami belikan utk sy walhal tu duit sy sendiri.. Jadi dia pressure suami sy utk belikan phone mcm sy utk dia skali. Sy frust tgk suami sy kena paksa ngn adik ipar last2 sy pun bg jelaa phone sy jd sy guna phone lama sy jelaa.Sy pernah ckp dgn suami utk tegur perangai buruk ahli keluarga tp suami dh tk berani nk tegur sbb kalau dia bg teguran nnti timbul masalah kata suami ni mengungkit lpastu berkira dgn family sendiri. Sy kesian tgk suami depressed sbb ad msanya berhutang sbb nk tunaikan kehendak keluarga.Kalau kawan2 ditempat sy, apakah tindakan yg patut sy bt?

18 Balas

Hi puan. MasyaAllah moga bersabar ya. At first bagus puan faham suami tu depress dan perlu tenangkan suami. Bila ada yang depress boleh effect perhubungan, emosi dan kesihatan. Kalau dah sampai kena bagi hp puan pada adik dia saya rasa itu dah tak molek. Adik dia pula nak je. Since puan guna duit sendiri. Nak tak nak suami kena berkomunikasi dengan bapa suami nasihatkan mak dan adik tu. Kalau tak memang sampai bila benda macam ni akan berulang. Dan akan bagi tekanan pada kalian.