Keluarga suamiku

Sy tk berniat nk membuka aib keluarga suami cuma sy sekadar ingin meluah dan bertanya pendapat. Suami sy anak sulung dari 3 beradik & suami byk menanggung keluarga walaupun ayahnya masih bekerja.Sy dan suami menyewa rumah dgn jarak 10km dari rumah mil. Sy tak kesah psl suami berbelanja pd keluarga cuma tertekan dgn mertua dan adik ipar perempuan sy slalu minta suami sy utk penuhi kehendak mereka walaupun tau pendapatan suami tk seberapa.Mertua sy ni jenis yg malas masak jd slalunya suruh suami sy tlg belikan kat kedai utk satu family.Masalahnya bkn sehari sekali, ada masanya utk mkn tengahari,minum ptg n mkn mlm. Adik ipar pula hampir setiap hari seronok boros berbelanja bila jalan2 lepastu minta suami sy duit minyak dgn belanja. Yg sy geramnya adik ipar umur dh 20 lebih tp malas nk kerja sbb penat n gaji tk berbaloi jadi dia putuskan utk menganggur.Kalau suami sy tk penuhi kehendak diorang atas alasan kekurangan wang nnti mertua mula bising ckp itu ini smpai suami sy tertekan.Kata mertua sepatutnya hidup dia dh senang tp anak dh besar pun tk bole diharap.Pernah sekali adik ipar sy tu tgk sy ad phone baru jd dia igt suami belikan utk sy walhal tu duit sy sendiri.. Jadi dia pressure suami sy utk belikan phone mcm sy utk dia skali. Sy frust tgk suami sy kena paksa ngn adik ipar last2 sy pun bg jelaa phone sy jd sy guna phone lama sy jelaa.Sy pernah ckp dgn suami utk tegur perangai buruk ahli keluarga tp suami dh tk berani nk tegur sbb kalau dia bg teguran nnti timbul masalah kata suami ni mengungkit lpastu berkira dgn family sendiri. Sy kesian tgk suami depressed sbb ad msanya berhutang sbb nk tunaikan kehendak keluarga.Kalau kawan2 ditempat sy, apakah tindakan yg patut sy bt?

18 Balas

susah kn bila tsepit dlm hal keluarga mcm ni. puncanya dr awal kita sntiasa turutkan kehndak diorg. mula2 mntak bnda urgent. bila dh biasa dpt cara mudah, bnda yg x perlu pun diorg mntak. puan, ada masanya kita kena kuatkan hati utk bkata 'tidak' sbb kalau dturutkn jgk akan bebankn diri & apa yg kita buat jd x ikhlas. kalau diikutkan, apa shj yg kita bagi utk family biarlah Allah redha betul x? mmg berat utk menolak cara baik, tp cubalah slow2 guna bahasa blapik. mgkin boleh ckp x dpt nk bg lbih utk bln ni sbb nk fokus utk smpanan kcemasan. kalau jln2 ckp je duit x bwk byk, duit xde dlm bank semua dh simpan dlm asb. skadar cth sbb2 yg boleh dbagi tp yg pnting jgn tipu keluarga tau. kita pun dh plan apa nk buat dgn duit gaji jd msti set bajet ttp yg kita MAMPU bagi dkt keluarga. nk buat bajet kewangan ni disiplin kena kuat kalau x suami puan mudah tjebak dgn hutang sbb nk puaskn hati keluarga. hutang ni bahaya sbb pndangan org pd kita dh lain tau, lg pulak hutang dgn bank boleh cacat credit score nnti nk buat loan lain susah. hati kena kuat jgn cpt cair dgn pmintaan yg x logik. tggung keluarga dgn blnja jauh beza konsepnya. kalau boleh, fokus utk tggung keluarga je dlu ikut bajet tetap yg dh plan siap2 tu. utk situasi mcm ni, lebih baik bg barang drpd tunai/transfer duit. ni pnting sbb kalau bg tunai, risiko tguna utk bnda yg bkn kperluan sgt tggi & lari dr tjuan asal iaitu mnanggung keluarga. kalau mreka mntak bnda bkn kperluan yg diluar bajet suami, anggap mreka bhutang. andai kata mreka mntak bnda baru tp hutang lama x langsai lg, pstikn yg lama dlunaskan dlu. awl2 mgkin keluarga akn bsing sikit. biarkn je. mkn bln nnti diorg akn bosan nk bising benda yg sama & lma2 akn fhm sndri hkikatnya sbnyk ni yg suami mmpu tnggung diorg. sbg org tua sbenrnya dh x boleh nk mnghrp ank tggung blnja org tua tiap bln atas dsr bela dr kecik. agama x ajar konsep mcm ni. kalau ikhlas tunaikn tggjwb jaga anak2, isu mgharap duit anak xkn timbul. ibu bapa yg baik adalah ibu bapa yg fhm anaknya ada tggungan sndri utk dblanjakn nk2 zmn skrg serba mahal. kalau ibu bapa uzur lain cerita. maaf ckp, mana2 keluarga mertua puan yg -ve ni sbnarnya mreka memanipulasi suami puan tnpa belas kasihan. suami puan x bkira. kalau bkira, 1 bnda pun suami xkn bg tiap bln kn. mreka akn bkata apa shj nk bg suami rasa srba slh walaupun duit x ckup. itu cth manipulasi. bykkan rjukan mcm mna nk bhdapan dgn ibubapa/keluarga/indvdu yg gemar memanipulasi org lain utk kpentingn diri. sy prnah mngalami situasi mcm ni masa sy masih ada gaji sendiri. skrg sy dh bebas sbb duduk jauh dr keluarga & jd housewife. berat bg suami puan sbb dia anak llki sulung berbeza dgn sy. semoga puan serta suami terus kuat hadapi ujian ni & segera btemu jln keluar.

tanggungjawab suami hanya pada ibu dan bapanye wajib serta isterinye wajib, adik beradik itu seolah sedekah yg plg terdekat jika perlu... Ibubapa pun paham anaknye dan berkeluarga. Tak harus utamakan adik beradik sbb itu tanggungjawab ibubapa sehingga mereka berdikari sendiri suami perlu pandai, bulan bulan bg ibu bapa duit yg patut utk kendalikan diri mereka dan keperluan mereka. Gitu juga pada bini. In between jgn lah sbb dia harus buat saving juga utk anak anaknye dan dirinye juga serta amal kebaikkan yg lain. Kena berterus terang, explain pd ibubapa bulan bulam nilah saya blh beri , ibu bapa nak guna mcm mana terpulang tp lbh dari ni saya x blh sbb gaji saya sikit dan saya kena adil juga pada tanggungjwb saya iaitu isteri juga..anak juga Jika adik tanya. ada blh la. tk de ckp je sorry i cant afford. start work n bertanggungjawab pada diri serta sumbang pd ibu bapa as ur duty too

kalau jadi apa apa kat suami awak (mintak jauh), diorang akan sambung sara awak ke? diorang akan bagi nafkah kat awak ke? atau awak yang kena bagi duit kat diorang ? awak yang kena belanja makan kat diorang? belikan macam macam kat diorang? tak kan..? sebab tu awak kena bertegas dengan suami. suruh dia bertegas dan cakap "ye ibu, saya dah besar boleh ringankan beban ibu, tapi sekarang saya dah ada isteri. tanggungjawab saya kena sara dia. saya dah ambil anak orang saya kena jaga betul betul. nak pakai banyak duit. ibu tau tak saya banyak berhutang? kalau saya dah takde ada korang yang nak bayarkan hutang saya ke? ke nak suruh bini saya jugak yang bayarkan?" adik beradik 3 orang je. tapi semua nak harapkan suami awak. mana boleh

Suami kena tegas. Klu bukan dia yg bertegas. Sape lagi kan. Xkan nk suruh kamu yg bini dia pegi maki keluarga dia? Lagi tak elokkan. Kesejahteraan keluarga sendiri (anak dan bini) diutamakan dulu. Ayah mertua patut jaga hal anak bini dia. Lgpun masih bekerja. Igt laki kamu tu mesin atm? Adik ipar bontot pemalas kamu tu, jgn bagi muka. Ckp dgn dia dasar manusia tak berguna dia tu. Patut adik beradik sama2 tlg. Bkn mengharap abg menanggung hidup dia. Mmg takde jln lain. Laki kamu kna bertegas. Bkn duduk diam mengenang nasib. Igt dia pelakon drama melayu ke? Ckp dgn dia, dh knapa dia nk biar diri dia jd atm keluarga dia?

sy fhm dgn situasi sis..lbh kurang sy..entahlh kdg sy pn xleh nk pk knp dieorg sikap camtu..bkn dieorg x Tau suami dh ade tnggungjwb nafkah pd isteri n ank2..tp masih nk push suami.. kdg2 rse mcm dieorg jeles..x kisahlh klau dh bg duit blnje tp x ckup bg dieorg tp msh mntk belanje mcm2 y suku..duit y ade plak d tanggung adk y dh berlaki..ble d tegur melenting ckp itu ini..kdg terasa mcm dieorg saje je..kalau suami jutawan xpe..bayanglh ank sy 3 ngn 4 taun mnm Susu botol die suh stop ckp mmbazir je bg mnum..xtau nk ckp pe..sis duk skli ke..sy duk asing..kdg jrg sy g xnk sakit ati.. ank2 je y g

Suami sy pn ank sulung..mak dgn ayh laki sy brgaduh tp xbrcerai lg..ayh mrtua sy menyewa rmh lain..suami sy bru beli kreta..dn ad 1 moto…ayh mrtua sy tu asyik duk pinjam moto lki sy..bkn kedekut tp geram..sblum laki sy bli kreta tu .. van ayh mrtua sy rosak blh je baiki..tp bila dh duk pnjam moto lki sy xblh plk nk baiki…kdg ii pinjam kreta…sy checkup perut sorg ii naik moto tu..ayh mrtua sy pinjam lama..time hari checkup kita plk kna g ambik moto kt rmh dia..bkn nk hantar ..mnyushkan💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️ stress sgt

Hi puan. MasyaAllah moga bersabar ya. At first bagus puan faham suami tu depress dan perlu tenangkan suami. Bila ada yang depress boleh effect perhubungan, emosi dan kesihatan. Kalau dah sampai kena bagi hp puan pada adik dia saya rasa itu dah tak molek. Adik dia pula nak je. Since puan guna duit sendiri. Nak tak nak suami kena berkomunikasi dengan bapa suami nasihatkan mak dan adik tu. Kalau tak memang sampai bila benda macam ni akan berulang. Dan akan bagi tekanan pada kalian.

nafkah isteri drpd suami bukan anak... so nafkah mak mertua awak tu patutnya drpd ayah mertua bukan suami awak.. begitu juga dgn adiknya... tiada masalah kalau suami puan nak bertanggungjawab atas keluarganya.. tapi jgn sampai isteri dan anak sendiri terabai... tanggungjawab anak lelaki selepas kahwin hanya patuh dan taat pada ibu bapa bukan bagi nafkah... 🙂🙂🙂 saya hanya berkongsi

2y ago

setuju sangat.. sometimes saya dengan husband gaduh kecil pasal hal ni..

awak kena ajar suami dan diri awak untuk tegas dgn pendirian..hati kena kering lah,pekak kan telinga..kalau xda cakp jer tak ada..tak payah nak usaha2 lagi sampai berhutang..lain lah kalau perkara tersebut ttg kesihatan mertua..ajar hati kering bukan bermaksud kena jd jahat..bukan itu..maksud nya bila tak ada ckp xda..xkisah lah mereka nk ckp apa lepas tu..

Suami kena didik diri luahkan stress kpd keluarganya dgn cara hikmah. cari kaunselor untuk keyakinan diri. insya Allah ada sesuatu yg dia belajar untuk menjadi rijal / lelaki yg bertanggungjawab sbg. seorang anak lelaki, suami dan bapa. Puan kena bg sokongan moral dan doakan semua pihak🌻🤲❣️