Anak tantrum

Hi sy suri rumah. Anak 1 yr 10m mcm ye nk menghadapi anak yg asyik tantrum je..pagi2 bangun nk dukung je klu x asyik nak tantrum. Tidur mlm 9 jam. Nap 2 jam. Kdg2 rasa stress sgt2 nk menghadapi semua benda ni hari2. Mental koyak pastu asyik nk mengamuk je. Nanti nk bulan puasa dia asyik tantrum rasa lagi penat sgt nk melayan kerenah dia.

2 Balas

dah nak masuk 2 tahun. fasa tantrum kaw2 tu. apa saya buat, saya biar je. dia tgh mengamuk sakan tu saya duk je tgok. atau pun saya buat je kerja rumah yg ada berdekatan dgn dia. sambil2 tu bersuara lah sikit bagi dia tahu yg kita ada untuk dia walau tgh buat kerja. "ye sayang... sabar. sabar. istighfar sayang..." ha awak pun istighfar lah gaya hafiz hamidun.. insyaallah cepat sikit dia tenang bila dgr ibu dah bernasyid 😂. bila dia dah slow down baru dtg pujuk, peluk, cakap kat dia elok2 "Ibu nak buat kerja, adik main dulu kejap lagi ibu peluk adik ye." bagi benda yg dia suka(mainan/snacks). kalau dia tgh menjerit jerit sakan tu tak payah ah nak pujuk beria, mmg makin stress kita.. dia takkan dgr punya! Yg penting, masa dia tantrum tu jangan tinggal dia sorang2 kat ruangan berlainan. nnt remuk hati dia💔 kalau nak tinggal pun sekejap je, untuk ibu bertenang, tarik napas dulu mencari kesabaran. Key dia sebenarnya ibu kena tenang, baru anak mudah nak bertenang. 😊 semoga awak diberi kesabaran yg tinggi dalam membesarkan anak❤️

2mo ago

ooohhh.. tgh fasa putus puting. patut lah ribut taufan amat dahsyat ye🥹 Insyaallah, tak lama lagi... Awak kuat! You're doing great🥰

Fasa ni memang struggled sis… Memang penat stress semua ada… Saya sampai kena migraine tahap teruk… Nak tak nak saya hadap… Saya istilah kan fasa itu pada saya enjoy the moment… sebab anak2 perlukan kita… kita insan penting… ada orang yang perlukan kita… diri kena kuat tabah sabar kena sihat… mental paling kena jaga… Sekarang anak dah 7 n 5 tahun… semua dorang nak buat sendiri tak kita tolong Kadang terasa hati jugak Anak ni dah tak perlukan saya kaa… Semua parents lalui fasa tantrum ni… Anak lelaki saya dulu selalu ja guling2 dkedai macam2 karenah laa… Sekarang saya selalu cerita kat anak2 karenah dorang… InsyaAllah sis kuat semua ibu2 kuat sebab tu Allah uji kalau tak kuat Allah takkan uji… moga Anak sis membesar jadi anak yang hormat mak ayah baik tutur kata baik budi pekerti berjaha dunia akhirat

2mo ago

Saya pon suami kerja saya fully dok rumah… saya dulu pon tak bercerita dengan suami… pendam simpan sorang2… sampai 1 tahap saya burn out… saya rasa tak boleh n taktau nak buat asyik nangis… Nak cakap face to face takda kekuatan… apa saya buat saya wasap suami cerita luah semua apa saya rasa… saya cakap saya dah tak tahan sangat2 tanggung sorang2 beban dirumah… faham suami kerja ada beban kerja tapi kita ni isteri dia so dia kena jaga itu janji dia masa kawen… Alhamdulillah lepas bercerita suami makin faham selalu tolong kerja rumah tolong jaga anak… Lepas hampir 10thn kawen ni saya faham kunci dia komunikasi, kena bercakap… nak nampak mudah kita kena bercerita… saya hari2 cerita apa jadi dirumah… apa anak2 buat hari2… Sis boleh cuba… kalau time nak tidur dah tutup lampu pon boleh cerita sikit2… insyaAllah nanti akan jadi habit kita suka bercerita dan suami akan terbiasa tanya macamana hari ni buat apa p mana…. At least cuba slow2 pon takpa… insyaAllah semua masalah ada jalan dia…