Sembelit & susah membuang

Sy rasa ada sembelit la, 2 3 hari bru rasa nak membuang. Klau membuang pun susah ye.. Org pragnant blh ambil ubat sembelit ? ada apa2 tips ?

4 Balas

minum banyak air putih, 2-3L sehari. makan sayur hijau, buah berserat (betik, buah naga, pisang). boleh juga try yoghurt sbb probiotik = bakteria baik bagus utk usus. better makan real food. ubat2 ni kena tanya doktor. sementara nak jumpa doktor, elok try dulu.

1y ago

oh ok😊

normal je sis sembelit time mengandung.. tp klu x tahan sgt bgtau la doktor,kot ada ubat..

cuba minum nestum. klau masih sembelit kna bgtau doc

1y ago

oh ok nanti sy try

kalau tk tahan try laktulose beli kt farmasi