Masalah membuang air besar @ sembelit

Hai skrg sy dh 23week dan siapa disini susah membuang air besar? Ada tips utk senang membuang air besar @ elak sembelit?

11 Balas

Saya ni sebelum preggy pon dh buasir sembelit .. tgh preggy 5 weeks ni pon still buasir darah sembelit .. ada tanya doc .. 1-masa berak jgn teran 2-minum air masak banyak2 nk bg taik tk keras 3-makan buah yg boleh lembutkn najis 4-minum fiber yg jenis sayur sayuran contoh mcm gmbr saya bg .. Semoga mommy dan baby sihat ❤️🥰

saya pon sembelit teruk,saya teran kuat jg, sbb da sakit sgt dan lame duduk dlm blik air..sy masih lg mncari pemakanan yg sesuai utk lembutkan najis..hrp2 kandungan sihat sempurna aaminnn..

Formula bg I ialah banyak makan probiotic/yoghurt, minum air, makan salad dan buah khususnya dragon fruit. Kalau larat, boleh buat senaman ringan mcm jalan jalan. Good luck!

Kalau sy mkn buah dpt membantu. Buah jambu, pisang laju je membuang 🤣. Kalau sembelit tu pagi2 dah bad mood 🤣🤣

hey,I'm not sure,sbb saya kdg mcm tu,tp saya konsisten minum anmum..bnykan mkn sayur

makan buah betik lepas tu amalkan minum air suam klau boleh 1.5L 1hari.

bykkan minum air suam,bykkan mkn buah or sayur..

bykkn minum air suam..👌👍💪😘

Cuba makan vit c amway

Minum air kosong byk2