Sembelit

hi mommies... ada x yang kena sembelit masa preggy.. sy 16 weeks.. sekrg membuang 2 hari sekali je.. susah sgt nak membuang.. help.. any tips??

25 Balas

try minum air dengan biji selasih. sya sembelit yg darah. pg hospital mggu ke 21. doktor srh ambil lactul utk lembutkan najis. tp sya xnk praktik selalu. jd sya minum fiber paket. alhamdulillah ok skrg. cme kene jgbmakan btl2. pg2. susu blend ngn kurma n pisang

Alhamdulillah xpernah sembelit masa prgnt tp smbelit lps bsalin..siksanyaaa...tu pun sbb time pantang mak xkasi minum air byk..mkn buah..tp da tau sbnrnya time pantang kna minum air byk mkn buah ngn sayur byk., pantang nnt xnk pantang merepek2..

saya minum susu anmum materna yg coklat, katanya ada prebiotic. 3x sehari boleh membuang. masa awal-awal preggy nk membuang 1x sehari pun susah. 😅 ataupun minum air yogurt @ yogurt. sekejap je keluar angin tanda nak membuang.

Susah kan xblh poo. Sama lah kita. I mkn pisang,yogurt, kurma. Still ssh poo. Tp bila minum coffee cpt sikit😅 tp tulah kena limit kan minum coffee 1 kali 1 hari je. (Not more than 50g)

Azab d toilet tu... Kluar toilet trbaring dpn toilet, trkjut husband... Skg ni sy bnyk kn lg mnum air... Rasa smpai kembung dh perut.. Buah2 apple n orange tp xjln jgk...

5y ago

Tell me more sis.. Mlm ni mmg nak beli buahan2... Xblh thn sakit memulas tiap subuh...

Sy pun awl2 sembelit berdarah lg.. Bgtaw nurse pun dia ckp xde ubt sbb tu effects dr ubt yg kita mkn.. So kena minum air masak byk2.. Mkn buah2 mkn syur2

5y ago

sy pun sama sis.. mkn byk buah dgn sayur pun sama jg..

Ya sis sy skrg 19mggu jg kena sembelit...tp nurse tu suruh sy minum byk air suam sma buah dgn sayuran...jgn mkn byk yg minyak2😁

Pernah juga.. Doc suruh bykkan minum air kosong mkn buah2an sehari 2kali minimum dah pastikan mkn sayur2an setiap menu y kite mkn

Selain petua kat atas.. Kena exercise sikit. Belly dancing ke zumba light2...baru senang pembuangan

Sy sembelit sgt2 sjak awl preggy tp masum 8 bulan, poo poo 3-4 kali sehari