HB drop walau makan maltofer

Minta pendapat ibu2 nak naikkan hb mcm mana, sy dah makan maltofer sampai 3 bijik siap minum dgn air sunquick tp hb tetap drop, lg drop dr 10.8 ke 10.1. Segala caffein sy tak ambil dah tp lg drop. Tak tau nak makan apa dah. #firstmom #pleasehelp

5 Balas

hb saye bulan lps 8.8 then minggu lps 8.6 drop juge . then tadi i jumpa nurse hb i 9.0 i mkn mknan sayur sayuran je and buah buahan ade juga i minum minuman caffein tapi i jarakkan 2jam like that . maybe i minum produk vitamilk that why hb i naik . cuba u mkn hati ayam and sayur bayam , kuah nye u minum maybe naik u pnye hb sis 🥰

try makan jambu batu...makan buah delima atau jus buah delima..kemudian makan sayuran hijau... kalau makin drop try bgtw doc .nnti doc akan tukakan pd ubat yg sesuai utk bdn puan .mcm iberet ke zincofer ke...mg dpmudahkan segalanya..aamiin

saya dulu hb drop jgk dari 11 ke 9.4 lepas tu doc bagi tips; makan zincofer sebelum tido. make sure jarakkan sekurangnya 2 jam lps makan makan malam. alhamdulillah hb dah naik balik sejak saya amalkan ikut saranan doc 😊

klau ade amek susu or calcium jarak kn 2 jam sis.. jgn amek dlm waktu yg same.. sbb calcium serap segala zat..

1y ago

Saya betulkan sikit ya mummy. Makanan yang tinggi calcium seperti susu, cheese dan yogurt bila kita makan dia ada bahan yg boleh menyebabkan badan kita tidak menyeral zat besi (iron). Betul komen sis ni jarakkan boleh. Tapi jangan tak ambil langsung sebab badan kita dan bayi masih memerlukan calcium untuk tulang dan gigi. Semoga bermanfaat ya mummies. Good luck 🧡

cuba try ubat iberet.. sbb saya mKan ubat ni HB masih maintain sis. in sha allah .. semoga baik2 semua..

1y ago

saya makan slps makan 1-2jam slps makan waktu malam sis.. sya pun ada gtau doktor waktu makan ubat tu.