Kepala anak 2 pusar tanda anak degil, fakta atau mitos?

Sy perasan kebykan bdk2 yg ada 2 pusar ni sgt hyperactive. Betul ke tanggapan ni? Anak sy ada tp dia baby lagi, tp org dah ckp dia nakal. Apakah? Kecik lg kot, macam mana dah blh tafsir mcmtu :(

Kepala anak 2 pusar tanda anak degil, fakta atau mitos?
160 Balas

Bukan degil sis..tp bijak. Mmnglh hyperaktif tp sbenarnya otak dia tngh bejalan semua benda nk tau semua benda nk buat Anak saudara sy pun ada 2pusar skrg umur 3tahun tp kdang2 sy ckp otak dia ne x padan ngan umur kdang2 brpikiran mcm org dewasa paham law ibu dia penat pndai request apa yg dia nk makan law buat benda yg brbhaya lps tu dh trkena sekali dh x buat dh pernh masa umur 1thn lbh selalu kutip benda kt lantai lps tu masuk mulut sekali kes dia trmakan cili lps tu x buat dah anak buah sy ne jenis trlebih mesra alam semua org dia nk tegur mskipun x kenal prnh sekali umur dlm 1thn 6bulan dia prnh hmpir jd mngsa culik lps tu ibu dia pesan law jalan g mna2 kena pegang tngan ayah ngan bonda jngn ikut org yg x kenal lps tu dia paham law g mna2 dia akan pegang tangan kita ..kes ketiga raya 2thun lepas dia trpegang setrika panas n tngan dia melecur lps kejadian tu law nmpk org baru lps gosok baju mmng dia x kn dekat kes ke 4 pulak tecekik tulang ikan bwak g klinik lps tu n smpai skrg law makan ikan dia dh pndai asing tulang law dia mkan ada rasa tulang dia akan keluar kn balik kami ckp dia belajar dri apa yg dia rasa anak buah sy tu suka makan ikan n semua ikan dia pnggil shark

4y ago

Kann..hyper n fikiran mcm org dewasa

😅😅✌tp kan..mcm sy plak.. arwah nenek ckp kalau ank ada dua pusar ni bgus .sbb dia syg mak ayh kduanya dgn sm adil..wallahulam..ttg degil tu depend pd cara kita asuh dan jaga kut... Biasa hyperactive ni dsbbkn faktor pemakanan juge.. kekdg ada ank kalau trlebih mkn gula or bnda yg manis2 pn blh jd hyper.. pnh dlu tgk ank abg sy..xblh trlebih gule..kalau trlebih mkn bnda mnis..dia akn jd sgt2 hyper... Tp xtwla adakah ianya hanya kebetulan shj...sbb bile g jumpa pakar kata jgn bg bnda yg mnis nti jd hyper....wallahualam.😉✌

Amboiii!! Yg komen kate anak nakal tu bomoh ke? Nmpk mase depan budak tu ke.. 😏😏hahahaha. Kemain ayat. Name pun budak, normal la kalau nakal. Anak sulung sy satu pusar je. Tapi dia punya perangaiiii... Kus semangat. Sy ni kejap² bertukar jd 'rimau'. Bg sy, xkisah berape pusar rambut dia nk berputar yg penting anak sy membesar dgn sihat dan aktif mcm ank² org lain juga. Yg penting kite sbg mak ayah kena pandai didik anak. Tu je. Tak pyh hiraukn ape kate org. Setiap org bahagian xsame. 😊😊

4y ago

Betul²...anak saya baru 3tahun dia pun nakal jugak tapi nak kata apa budak² kita marah PON dia tetap buat jugak..tapi mulutnya kalah orang tua Klau rumah sepah dia membebel sambil dia kemas😅😅kita pulak nk gelak tengok telatah dia...

Saya paling tak suka kalau org selalu beranggapan macamni. Sis jangan risau ya. Setiap anak ada keistimewaan masing2. Nakal atau tidak, bukan bergantung pada pusar ni, tapi pada didikan kita jugak. InshaAllah, yang baik2 ja untuk anak kita😘😘😘 doa yang baik2,jadi pun yang baik2. Anak saya 1 pusar pun aktif semacam sis tapi saya layankan ja asalkan tak membahayakan diri dia. Biasa la budak nak membesar, sel2 otak tengah berhubung hehe

Anak boy sy 2 pusar, tp x nakal..x hyper pun..sgt2 mdengar kata, sng nk bwk jln2 umah orang, tapi kalau mulut dia mmg byk ckp.. sgt2 suka bertanya, pokokyaa xde jln keluar kita dibuatyer bila dia tnya soalan, kdg sy xthu nk bg jawapan ape tekedu sy ,dan diamkn jelaa buat xdgr 😂 akal panjang budak 2pusar ni,cerdikk.. skrg 5thn. cikgu puji sje dia kt sekolah..alhmdulillah xnakal tapi bijak ..

Ketiga2 anak saya ada 2 pusar😅 Risau juga dgn tanggapan org, tapi bagi saya kalau mereka hyperaktif atau byk akal utk explore benda baru, itu satu kelebihan. Apa2pun, jgn halang mereka kembangkan idea dan kreativiti. Let them learn asalkan masih dalam pantauan. Cuma perlukan banyak kesabaran sikit..huhu. hopefully this coming newborn xde 2 pusar mcm abang2 dan kakaknya..mama penat nakk 😂

2pusar nie byk kelebihan . dah besar nie insha Allah ape yg diinginkan tercapai . cth klau bercucuk tanam insha Allah menjadi .. klau ank nakal ke terejal ke tu sbenanrnye dari didikan atau pengaruh rakan . sye sendiri pusar 2 elok je mase skolah dulu nakal laa jgk dah jumpe kwn² kan . tpi abah ajak bercucuk tanam hidup tanaman sye hahaa bertuahnye saye ade 2pusar 😄

4y ago

Betul ni.. Betul ckp awk, org yg ada 2pusar ni, cth nye adk sy, sy xrasa pon yg die nakal. Tapii, bercucuk tanam, menjadi tanaman tu... Hehehe..

Klu ikut org tua dulu2 biasa la.. Ank buah sy dua org mcm ni.. Pastu adik die siap 3pusar lg 😂..bila dgr mertua selalu ckp nakal besar nanti ni,sy gosok kepala ank tu ckp anak soleh solehah umi ni.. Nakal budak kecik tu biasa la.. Kite sebagai ibu kena positif jgk, jgn peduli kata org tua dulu2 ..lwn kan balik dgn kata2 yg baik dari mulut kite sebagai ibu 😘😘

Sy & adik sy 2pusar. Alhamdulillah dh besar jd manusia . Sy jenis tegas dlm buat keputusan & adik sy pula jenis pendiam. Anak sy 1 pusar sangt aktif & kreatif. Nak ckp nakal biasa lh budak kn. Time umur bebudak ramai gak buat perangai . Ade gak 1 pusar pon ferangaii mcm². So pusar ni x tepat dlm menentukan keperibadian seseorang . Ha gitew 🤭

Cerdik, pandai, bijak, klau ckp kalah org tua(gaya mak2..hihihi..), periang, byk ckp, suka mnolong, cergas, lasak, suka buat aksi nakal, muka lawaknya, baikhati ngn adik2 dia (klau dia beli mkanan dia xkedekut ngn adik2 dia), sunyi klau xdgr karenah dan keleteh dia sharian yg gaya macam makcik pakcik kepoh..itulah ank sy..hihihi..