keputihan semasa hamil

Sy nk tnye pendapat Ada x yg kputihan teruk semasa hamil,smpai gatal2...ada x cara nk hilangkn gatal2...sy dh gatal2 lbh dri 5ari...

23 Balas

Saya pun masuk 34 weeks baru start semalam rasa gatal dekat kemaluan tapi seblum rasa gatal tu bape hari sblum tu ada keluar mcm keputihan wrna nak ke kehijauan camtuuu . Risau juga . Mak saya ajar setiap malam basuh dengan air garam . Sbb dlu masa preggy adik lelaki saya mak saya kena teruk juga keputihan jadi dia amalkan cara tu elok terus . Cme preggy zaman skrg ni skua kalau apa apa kena rujuk klinik trus tuk keselamatan juga dorang kata .so saya kol nurse trus semalam , nurse suruh tunggu esok masa appoiment baru dia cek . Harap takde apa apa lah .

Please refer dgn doc immediately. Dorg akan bt swap test, then kalau +ve gbs, waktu awk nk bsalin dorg akn bg antibiotik so that bby tkkn kna jngkitn. Dont simply beli ubt kt frmsi, kita tkthu condition kita mcm mana. Sy pernh kna mrh dgn nurse. Smntra nk tggu result tu, jga kbersihan private part, rjin tukr spenda, kalau blh pkai pnty liner, jgn guna feminine wash. Its actly tk elok, ph dia akn matikan bakteria baik dkt vagina kita. Dan makesure kurgkn mkn bnda yg beryis, yogurt. Cth roti. Bnda ni yg akn btkn kpthn kta byk.

Saya sepanjang pregnant keputihan teruk juga. Memang berketul ketul keluar. Sentiasa pakai pad. Doktor amik sampel 2 kali, semua okey. Takde jangkitan ke ape. Guna juga ubat insert yg diberi, tapi tak berkesan untuk saya. Cara saya kurangkan gatal, bilas dengan air garam yang suam. Gatalnya takdelah sangat, cuma rasa tak selesa sikit. Alhamdulillah baby saya lahir dengan selamat

Sy skrg pregnant week 34, anak 1st keputihan dr kandungan 4week. Dh bnyk kali amek sample.. N dpt ubat insert dr doc. Doc kt hormon sbb pregnant, dh mkn antibiotics pn still berulang.. Kena bnyk sbr.. Kena kerap cuci vagina n sy wat rendaman guna air garam suam.. N rendaman daun sireh.. Blh la legakn utk sementara. But better refer doc utk kepastian mslh kita..

4y ago

Keputihan bnyk jenis, yg mcm sy alami xd pape effect pd baby..alhamdulillah keputihan jenis gbs tu yg bahaya utk baby.. Amek sample xsakit.. Jnji kte lembutkn badan n jgn terlalu takot.. InshaAllah..

Sy dr dlu keputihan... Doct ambik smple n keputusan risiko GBS... Tp doct kta x perlu risau sbb gbs ni msa nk bersalin dh oecah ketuban kna on antibiotik jer... Tp memang tahap gatal tu x leh nk kata.. Sy smpai buh minyak angin kt pantiliner... Sis kna rajin cuci n tukar sluar dalam... Sy hrtu 2 kli doct bg ubat keputihan... Tp still ada keputihan tu...

4y ago

Basuh dengan air garam suam seminggu sekali...inshaa Allah

Cuba berendam dengan air garam yang suam. Garam tu letak sepaket besar campur dengan air suam. Biar garam larut then duduk berendam dalam 30 minit. Saya dapat tips dari bidan saya. Saya ada keputihan jugak tapi tak sampai gatal gatal & then jaga hygiene, guna pantiliner, kerap tukar setiap 3-4 jam. Pergi toilet je tukar.

Beli ubat insert kalau teruk sangat. Tanya pharmacist/doktor. Plus sy pakai feminine wash brand pureen (pharmacist suggest, tp syukur serasi dgn sy). Sy kerap jugak kena keputihan smpai doc buat swab test tp semuanya normal. Cuma doc pesan, kalau dah gatal/busuk/warna berubah, kena cepat2 atasi sebab takut induce labor.

Saya terus bgthu nurse pastu set appt dgn doc. Doc ada take sample keputihan hntar dkat makmal pastu dia bg ubat jugak. Lepas pakai ubat tu terus okay alhamdulillah. Cuma keputihan biasa je kdg2 sikit2. Sbb sy ada bce keputihan teruk bahaya jugak utk baby dlm kandungan. Refer doc better.

sis boleh cuba makan cranberry probiotik.. sebab cranberry bagus untuk elak jangkitan kuman saluran kencing, probiotik jaga kelembapan miss v supaya xde pembiakan bakteria and kurang masalah keputihan or gatal2 kawasan miss v https://vt.tiktok.com/ZSRjKuBe2/?k=1

Inform pada nurse KD @ KK sewaktu check up sis. Nanti nurse akan arrange appointment utk sis pergi buat swab test. Keputihan ada banyak jenis. Ada yang boleh membahayakan baby jgk. Lebih baik buat swab test secepat mungkin.