Cara hilangkan keputihan

Asalam nk tnya mmy semua ada x yg pnh kena keputihan yg teruk smpai gatal2...ada petua x mcm mna nk hilangkn stress sgt2.

29 Balas

Saya pernah. Gatal2 dan keputihan melampau. Kekadang gatal sampai tak boleh tidur. Then pergi klinik, dr ambik sample utk lab test. Then detect Fungus. Dr ada bagi ubat untuk masukkan dalam faraj antibiotik. Lepas buang air kecil/besar. Pastikan faraj dicuci bersih & kering betul. Jangan pakai panties dalam keadaan faraj masih basah. Nanti lembap. Senang kena jangkitan. Then, dari segi pemakanan pun kena jaga. 😊 Tapi memang doktor tak sarankan pencuci faraj. Katanya normal kalau keputihan sewaktu mengandung. Yang tak normalnya, kalau sampai gatal2 yang melampau atau keputihan bertukar warna, keluar mengalir banyak sangat.

saya dari mula preggy hingga lah sekarang sentiasa keputihan kadang kuning² nak hijau .. dah ambil sample tapi alhamdulillah bukan gbs .. sampai tahap teruk sgt, saya pegi klinik siti .. dia bagi ubat insert utk 6 hari .. baru okay .. setiap kali check up kk, saya bgtau keputihan saya teruk sgt .. xde pun nak bagi ubat ke, check ke .. tak taham keadaan camni .. saya kerap tukar pantiliner, lap bg kering, minum air masak 2L dan sesekali ja minum manis .. tapi kk kata sbb hormon mengandung .. jadi sabar jela saya .. haishhhhhh

1. Inform nurse waktu check up utk ambil sample sama ada keputihan biasa atau GBS. Biasa akan dpt ubat insert. 2. Dari segi pemakanan, cut off air manis, dessert, roti, kek semua tu. Banyakkan minum air kosong. Boleh try plain yogurt juga. 3. Dari segi hygiene. Setiap kali lepas kencing, lap kering dgn tissue. Tukar panty/pantiliner setiap kali lepas kencing.

saya guna pencuci miss v yg ni je. Alhamdulillah,dah sampai nak bersalin keputihan pun tak ada. selesa sangat. berangin. saya dah tanya doctor² cakap boleh guna,sbb cuci bahagian luar je. kalau sis nak try boleh beli dalam sistem dia terus. saya tak jual ye. saya pun amik link ni dari grub ni jugak..cubalah sis 🥰 https://jamutunteja.biz/shop/005081

ape yang doktor bagitahu saya jangan pakai pantiliner . kena bagitahu doktor. nanti dorang bagi satu ubat tu untuk masuk dalam kemaluan kite. pastu kawan saya ajar lepas kencing spender kena tukar . setiap kali selepas kencing. awal pregnent aritu pon saya banyak keputihan .. so far sekarang ade lagi tapi dah kurang. tak macam awal2 dulu.

2y ago

Sy pkai pntyliner yg kt kdai eco tu sblom ni pkai brand libress ok je Xde kpthan kuat n gtal2..Kbtulan nk try yg eco kot2 ok..Mmg kpthan mkin byk..Kdg gtal2 dh jmpe doc n ambik smple bwah xde ape2 kman biasa je..Pstu jd blik😔..Brsama dgn suami pom xslesa sbb gtal blik🤦‍♀️..Mgkin sbb pnty lner la kot..Mgkin kne stop dh pkai...

Saya pun hadap benda ni. Mula2 keputihan biasa lepas tu warna dia bertukar kekuningan n gatal. Sejak pregnant memang x pakai dah feminine wash sebab Dr x bagi. Dr so refer nanti dia bagi ubat. Better sis refer Dr sblum amalkan apa2 petua sbab takut jangkitan kulat or GBS

hai sis. smsa sy prgnt ank pertama dlu pernah alami ktphn truk shgga mybbkn gatal.. msa tu sy baung air kcil tnpa lap guna tisu. skrg ni lbh alert guna tisu lap slps nuang air kcil . pstikn slps buang air kcil cci guna air.

saya tengah alami skrg ni keputihan sampai gatal. cuba stop pakai pencuci vagina dgn pantyliner yang ada bau. saya selalu korek jugak buang kalau tak gatal tak tahan. setiap kali kencing tukar panties baru.

saya guna pencuci vagina ni dari kndungan 5 bulan smpai skrg da 8bulan memang elok ramai recommend guna ni sbb dia ad sireh bila cuci rasaa nyaman and segar jee sia try laa amal kan

2y ago

setahu saya, dlm spanjang mngdung, x galakan pakai pencuci² bhgn vagina nii.. ada keputihan tu normal sebb perubahan hormon. tp bila keputihan yg teruk sehingga gatal/bau/warna pon berubah, kena infom pd Dr. Dr akan bg ubat masuk kt bwh tu nnti. atau Dr akan amik sample keputihan tu. ni atas pngalaman saya mngdung 2x mslh dgn kputihan. pakai pencuci2 apa pon, mmg x galakan ketika mngdung.

saya mula² preggy pon kena saya pakai pad..saya ada bg tahu doc yg keputihan saya gatal doc bg ubat masuk ikot kemaluan...sekarang dh baik..