kencing manis

Sy nk tnya ada x apa² petua or tips nk hilangkn @kurangkn kncg mnis.. sy bru neh kna mnum air gula n detect ada kncg mnis...

4 Balas

Saya baru2 cek kena kencing manis lepas minum gula seminggu kemudiaan cek darah 4 kli sehari sa amal mkn nsi basmati dengan roti gerdania jenis gandum sma rebus tumis peria katak mkn 2 hri Tpi tips sa esok dia nk gi cek darah hri ne mkn roti je pagi tgh hri mkn nsi 1 sondok mlm mkn roti capati esok pagi cek darah 4 kli 4.6. 5.1 5.5.5.6 syukur Tpi stress la sbb lpr kn klu nk jgn mkn nsi pasti kurang lpr je mkn roti sa da ok daa repeat 2 minggu lagi cek nanti nk dekat2 sa x mkn nsi 😂😂

Ada sy baca, air kelapa dpt balance kan gula dalam darah.. Cuba la... Sy seminggu sebelum kene minum air gula mmg hari2 minum air kelapa dan result air gula ok.. Tp sy mmg bkn jenis suka makan manis2 juga.. Xtau la asbab air kelapa ke atau sememangnya sy xda kencing manis..

sy pon sangkut kencing manis..dpt tau dh 30week. sblm ni checkup swsta...lps dh sangkut ni beralih plk ke KLINIK KESIHATAN. Esk pg² sy dh kne ke klinik utk cek 4x gdm tu..😢

3y ago

samaa

1. Air rendaman kacang bendi 2. Peria katak + epal hijau = blend 3. Air rebusan pokok katup kelambu (mgandong xleh) 4. Air limau nipis + air suam (xdigalakkan klo xtahan)

5y ago

Yg no 4 to blh buat laa... Kalo yg kcg bendi to mnum ke?