talasemia

Sy nak tanye ada x y megandung kene talasemia dalam nie?? Nk tanye pengalaman masa megandung tq ?

2 Balas

talasemia penyakit genetik. hehe.. bkn jangkitan. mebe sis baru dpt tau bila preggie kan?mcm sy la last yr baru tau talasemia sbb HB low sgt buat blood test ujian talasemia. hb x naik2 pun. hb functions is to carry oxygen dlm darah for mommy and baby.. so kne closely monitored la..klu rendah sgt nnt pengsan pula mommy. tc ye.

Kene talasemia? Ni maslah genetik sis..bukan pnyakit berjangkit. Saya sendiri pembawa talasemia. Nsb husband normal. Klu setakat pembawa, maksudnya x masalah pun. Sihat mcm biasa. Cuma hb mungkin problem sikit time mengandung..tp x bermakna kandungan zat besi dlm darah rendah.

12mo ago

hi boleh tahu awak due normal ke czer ya? huhu risau pulak. sy pun pembawa talasemia